Peste 8.300 de tineri cu vârste între 14 şi 19 ani din toate liceele din judeţul Vrancea vor fi informaţi cu privire la riscurile consumului de substanţe psihoactive în cadrul proiectului ‘Eu, tu, noi, liberi!’, iniţiat de asociaţia de motociclete ‘The Gentlemen Bikers’.
În cadrul proiectului, elevii din cele 22 de licee din Vrancea vor avea ocazia să stea de vorbă cu psihologi de la Facultatea de Psihologie a Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ Iaşi, dar şi cu poliţişti, care le vor explica riscurile la care se expun atunci când consumă substanţe psihoactive, dar şi cum pot sta departe de droguri.
‘Scopul proiectului este acela de conştientizare a consumului de droguri. Un cumul de evenimente ne-a adus să iniţiem această campanie, care este unul dintre proiectele noastre de suflet. Consumul de droguri nu mai este de mult timp un subiect tabu, este o realitate şi în aceste condiţii trebuie să luăm măsuri cu toţii, noi, societatea civilă, instituţiile, trebuie să ne unim forţele să putem transmite copiilor lucruri care să îi împiedice în a mai consuma substanţe psihoactive, droguri sau alte tâmpenii care le strică viaţa. În cadrul proiectului, avem psihologi care vor merge la toate clasele IX – XII din judeţul Vrancea. Sunt atinşi în jur de 8.300 de tineri. Deja până la momentul în care stăm de vorbă undeva la 80 de clase de liceu, ceea ce înseamnă vreo 2.400 de copii, au beneficiat de sprijinul psihologilor din cadrul UAIC Iaşi. Această etapă se va încheia la începutul lunii iunie, când vom avea o serie de evenimente în centrul oraşului care includ activităţi sportive, scenete de teatru, filme video cu tematică antidrog ce vor rula şi pe reţelele de socializare, pentru a putea face cât mai mulţi tineri să conştientizeze pericolul consumului de substanţe psihoactive’, a declarat luni, la evenimentul de lansare a proiectului, Cristi Dumitru, membru al Asociaţiei ‘The Gentlemen Bikers’.
Principalele obiective ale campaniei vizează creşterea nivelului de informare în rândul tinerilor şi părinţilor, sensibilizarea şi conştientizarea cu privire la efectele medico-psiho-sociale ale consumului de substanţe psihoactive, precum şi dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoase în rândul elevilor de liceu.
Printre cele mai frecvente cauze ale consumului de droguri în rândul tinerilor se numără anturajul, dorinţa de senzaţii tari, curiozitatea, teribilismul sau problemele familiare.
‘Campania este de bun augur deoarece tinerii nu ştiu de cele mai multe ori cum să-şi aleagă anturajul. Şi dacă vor încerca să consume substanţe psihoactive ar putea să aibă mai multe probleme. Le recomandăm să îşi aleagă cu grijă anturajul, le recomandăm părinţilor să-şi monitorizeze copiii, indiferent dacă sunt la liceu sau la facultate, şi orice problemă au să vină să o discute cu noi, cu cadrele didactice, cu psihologii din unităţile de învăţâmânt, pentru că vom găsi soluţii. Este mai uşor să o luăm de la început, pas cu pas, decât să ajungem la dependenţă şi stări de sevraj. În general, tinerii vin şi ne spun ce văd la ceilalţi. Nu am avut multe poveşti din partea tinerilor la activităţile pe care le-am desfăşurat în cadrul proiectului ‘Eu, tu, noi, liberi!’. Dar de câte ori am avut ocazia să discutăm despre aceste aspecte, le-am reamintit că ar trebui să analizeze cu atenţie ghidul campaniei ‘Eu, tu, noi, liberi!’. Avem nevoie de libertate din punct de vedere medical, avem nevoie de libertate de mişcare, de integritate fizică şi mentală’, a spus comisarul şef Monica Manolache din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea.
Potrivit reprezentanţilor poliţiei, cel mai adesea părinţii sunt cei care se adresează serviciului din cadrul IPJ Vrancea care se ocupă de prevenirea şi combaterea consumului de droguri, deoarece sunt preocupaţi şi interesaţi să facă ceva pentru copiii lor.
Consumul de droguri în rândul tinerilor e un fenomen îngrijorător, dar tinerii spun că nu se vorbeşte destul de mult despre acest fenomen.
‘Fenomenul consumul de droguri este destul de prezent în rândul tinerilor din Vrancea. Cel puţin la petreceri se consumă foarte multe droguri de categorie tare. Nu se vorbeşte destul de mult despre asta astfel că oamenii nu realizează pericolul. Nu este neapărat un subiect tabu. Putem spune că a ajuns mai mult o obişnuinţă. Ca şi cum ai fuma o ţigară la o petrecere. Acum iei o pastilă la o petrecere’, a fost de părere unul dintre tinerii voluntari din cadrul acestui proiect.
În jur de 100 de voluntari elevi de liceu sunt angrenaţi în acest proiect, iar organizatorii spun că au fost plăcut surprinşi de entuziamul liceenilor.
Proiectul ‘Eu, tu, noi, liberi!’ este iniţiat de Asociaţia The Gentlemen Bikers, împreună cu Primăria Municipiului Focşani, în calitate de organizator, Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea, Ateneul Popular ‘Mr Gh Pastia’, IPJ Vrancea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ Iaşi.
La evenimentul de lansare al proiectului au participat primarul municipiului Focşani, Cristi Misăilă, prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, rectorul Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ Iaşi, Tudorel Toader, decanul facultăţii de Psihologie, Ştefan Boncu, reprezentanţi ai instituţiilor implicate în proiect, precum şi zeci de elevi din liceele din Vrancea. AGERPRES / (A, AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă)