Prezenţa urşilor a fost sesizată tot mai frecvent în regiunile de munte, la Soveja, Tulnici, Vintileasca, Mera, Tulnici sau Vidra, de la începutul lunii jandarmii vrânceni intervenind de 16 ori în urma unor apeluri la 112 pentru îndepărtarea urşilor din apropierea zonelor locuite.
‘La Dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Vrancea au fost înregistrate, în perioada 1 – 20 iunie, 16 apeluri la numărul de urgenţă 112. Localităţile de unde am fost solicitaţi sunt Soveja, Tulnici, Vintileasca, Mera, Tulnici şi Vidra. Orele la care au fost efectuate apelurile de către persoanele care au observat urşi acoperă întregul interval orar al zilei, fiind înregistrate apeluri şi la ora 9,00 dimineaţa, dar şi seara. Modalitatea de intervenţie a fost aceea de îndepărtare a urşilor din apropierea zonelor locuite. În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în domeniu cu care colaborăm, nefiind înregistrate alte evenimente’, a declarat purtătorul de cuvânt al IJJ Vrancea, Florin Sima.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice Vrancea, deşi numărul urşilor din Vrancea este de patru ori mai mare decât efectivul optim, extragerea urşilor nu se poate face decât în cazul unor exemplare foarte periculoase.
Şoferii care tranzitează DN 2N Tulnici – Ojdula au ocazia să vadă aproape zilnic în zona Greşu doi urşi care ies la şosea în căutare de hrană, filmuleţe cu aceştia apărând tot mai des pe reţelele de socializare, în timp ce săptămâna trecută, la Dumitreşti, un urs a fost filmat în timp ce mânca cireşe dintr-un copac, acesta fiind alungat cu dificultate din zonă.
Pagubele raportate de autorităţi se rezumă până la acest moment la distrugeri materiale de garduri sau dependinţe, stupi, animale atacate sau ucise.
Autorităţile locale din zonele de munte ale judeţului au solicitat în mai multe rânduri sprijinul guvernului pentru a scădea numărul efectivelor de urs brun. Mai ales că, potrivit acestora, relocarea nu mai reprezintă o soluţie, efectivele fiind mai mari decât cele optime cam în toate zonele de munte. AGERPRES / (A, AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă)