Reprezentanţii organizaţiilor de revoluţionari prezenţi sâmbătă la ceremoniile comemorative de la Mausoleul de la Mărăşeşti, ocazionate de împlinirea a 105 ani de la luptele din Primul Război Mondial, din vara anului 1917, s-au declarat indignaţi de faptul că nu au fost lăsaţi să depună coroane de flori în cadru oficial.
La Mausoleul de la Mărăşeşti, unde a fost prezent sâmbătă şi premierul Nicolae Ciucă, ceremonia de depunere a coroanelor de flori a fost declarată închisă după ce s-au depus coroane din partea Preşedinţiei, Guvernului, Consiliului Judeţean Vrancea şi a Ministerului Apărării Naţionale.
‘Niciodată în istoria Secretariatului de stat nu s-a întâmplat aşa ceva. Suntem o instituţie care îi reprezintă pe cei care au schimbat acel regim, datorită cărora noi ne aflăm aici, acum. Niciodată noi nu am fost opriţi să depunem coroane. Care este România unită, dacă deja aici ne-am dezbinat? Deja aici a fost o ruptură clară între noi şi alte autorităţi ale statului. Noi, ceilalţi, ce reprezentăm? Pentru ei, se pare că nimic. A trebuit să se întoarcă garda ca să depunem şi noi coroanele, aşa cum ar fi trebuit, odată cu celelalte autorităţi. Nu cred că suntem atât de neînsemnaţi încât să fim daţi la o parte. Eroina Ecaterina Teodoroiu s-a jertfit atunci pentru noi, pentru femeile noastre, pentru copiii noştri, pentru bărbaţii noştri. Ca să fim aici o Românie unită. Nu s-a văzut că este o Românie unită. Îmi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat’, a declarat Irina Leulescu, secretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989.
Potrivit legislaţiei în vigoare, în cadrul ceremoniilor oficiale se depun coroane din partea Preşedintelui României/ Administraţiei prezidenţiale, Parlamentului României, Guvernului României/ prefectului, primarului localităţii unde are loc ceremonia, preşedintelui consiliului judeţean, corpului diplomatic şi entităţilor organizatoare, iar după închiderea ceremoniilor oficiale pot fi depuse coroane de flori şi din partea altor entităţi sau persoane. Revoluţionarii spun însă că niciodată până acum nu au fost împiedicaţi să depună coroane în cadrul ceremoniei oficiale.
‘Reprezint revoluţionarii din Ploieşti, am venit să sărbătorim împreună această zi. Faţă de anul trecut, organizarea este foarte proastă. Mă refer la coroane. Adică Preşedinţia, Guvernul, Armata … şi restul? Partidele, revoluţionarii stau pe margine cu coroanele? Fanfară nu mai e, militarii nu mai sunt. Vă las pe dumneavoastră să gândiţi dacă a fost organizat bine acest eveniment’, a spus Petre Pascu, venit de la Ploieşti.
Preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, a declarat că toţi invitaţii ar fi trebuit să depună flori în cadrul ceremoniei şi a cerut scuze tuturor celor care s-au simţit nedreptăţiţi de ceea ce el a anumit ‘o neînţelegere’.
‘Eu, împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă şi prefectul judeţului Vrancea am discutat despre această situaţie la începutul ceremoniei cu cei de la Armată, care se ocupă de protocol şi organizare. Primul-ministru a avut toată deschiderea şi împreună am convenit ca toată lumea să depună coroane. Ce s-a întâmplat a fost, bănuiesc, o neînţelegere, care a dus la această situaţie neplăcută. Ne cerem scuze tuturor pentru această situaţie’, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma.
În final, garda de onoare s-a întors pentru a da posibilitatea şi celorlalţi participanţi, instituţii, partide politice şi revoluţionari, să depună coroane de flori în cinstea eroilor din Primul Război Mondial.