AcasăStiri generaleVrancea: Şantier arheologic la Vârteşcoiu, într-o aşezare a dacilor liberi

Vrancea: Şantier arheologic la Vârteşcoiu, într-o aşezare a dacilor liberi

O echipă de cercetători de la Institutul de Arheologie din Iaşi şi de la Muzeul Vrancei au demarat, luni, lucrările la un nou şantier arheologic pe raza comunei Vârteşcoiu, într-o aşezare a dacilor liberi.

‘În urma colaborărilor avute cu Muzeul Vrancei am decis să reluăm cercetările arheologice din comuna Vârteşcoiu. Acestea au început luni printr-o săpătură de salvare, deoarece, odată cu reabilitarea drumului comunal, a fost descoperit un nou sit arheologic în zonă. Situl respectiv se încadrează în perioada bronzului mijlociu, cultura Monteoru, fiind suprapus de o aşezare medievală de secol XIII-XIV şi, imediat în proximitatea ei, o necropolă din aceeaşi perioadă’, a declarat Ştefan Honcu, arheolog la Institutul de Arheologie Iaşi.

Punctul ce urmează să fie cercetat se află pe o proprietate privată, lucrările de modernizare ale drumului comunal scoţând la iveală urmele unei aşezări medievale care poate fi pusă în legătură cu vechea aşezare a căpităniei din zona Odobeşti – Vârteşcoiu.

Arheologii speră ca sub această aşezare să găsească urme ale culturii carpice şi intenţionează să demareze săpături sistematice din luna mai.

‘Vom cerceta vestigiile găsite acolo şi ulterior, în luna mai, dorim să reluăm săpăturile sistematice la Vârteşcoiu. Intenţionăm să cercetăm aşezarea dacilor liberi din comuna Vârteşcoiu, care este cunoscută în literatura de specialitate încă din secolul trecut, atunci când a fost cercetată doar necropola. Noi vom face şi cercetări de suprafaţă şi vom investiga din punct de vedere geomagnetic aşezarea civilă, sperăm să fie fortificată, a dacilor liberi din acest punct. Principalul motiv pentru care aşezarea respectivă este importantă este acela că aşezarea a dat numele unei culturi descoperită pe întreg teritoriul actual al Moldovei. Primele descoperiri ale acestei culturi denumită generic ‘carpică’ şi atribuită dacilor liberi au fost făcute chiar la Vârteşcoiu. Sperăm ca, odată cu demararea săpăturilor sistematice şi cu cercetarea de suprafaţă în zonă, să aflăm mai multe elemente despre această cultură, care s-a întins ca durată pe aproape două secole’, a explicat Honcu.

Suprafaţa ce urmează să fie cercetată este de aproximativ 100 metri pătraţi, dar ar putea fi extinsă, în funcţie de descoperirile arheologice din teren.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks