Sediul primăriei, Muzeul Tradiţiilor comunei Vrâncioaia, dar şi Şcoala Gimnazială ‘Neculai Jechianu’, recent reabilitată în cadrul unui proiect finanţat prin PNDL II, au fost inaugurate, duminică, la Vrâncioaia, în cadrul manifestărilor prilejuite de zilele comunei.
‘De-a lungul anilor, am încercat să implementăm cât mai multe proiecte pentru comunitatea noastră. Printre priorităţile mele s-au numărat infrastructura, apa şi canalizarea, reabilitarea şcolilor. Am inaugurat, duminică, sediul nou al primăriei, lucrare care a costat circa patru milioane de lei, dotări incluse, bani din bugetul local. De asemenea, am dat în folosinţă şi Muzeul Tradiţiilor comunei Vrâncioaia, finanţat tot din bugetul local şi care a fost dotat cu sprijinul locuitorilor comunităţii noastre. Totodată, am inaugurat şi sediul Şcolii Gimnaziale ‘Neculai Jechianu’, proiect finanţat prin PNDL II. Toate acestea s-au făcut cu şi pentru cetăţenii comunei noastre, pentru ca angajaţii primăriei să aibă condiţii decente de lucru, pentru a asigura copiilor noştri condiţii bune de studiu, pentru a nu uita de unde ne tragem şi care ne este moştenirea pe care dorim să o transmitem mai departe, copiilor noştri’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Vrâncioaia, Ionică Danţiş.
Potrivit prefectului judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, în ultimii ani, la Vrâncioaia au fost investiţi peste zece milioane de euro în proiecte menite să asigure dezvoltarea comunităţii locale.
‘La Vrâncioaia, circa 500 de miliarde de lei vechi, adică vreo zece milioane de euro, s-au întors în comunitate, pe lângă investiţiile făcute din bugetul local. De aceea, aprecierile mele se îndreaptă către întreaga administraţie a acestei comune şi sper ca exemplul domnului primar Danţis, implicarea şi dorinţa dumnealui de a face proiecte, de a căuta şi de a găsi bani pentru realizarea lor, să fie un exemplu din ce în ce mai prezent în toate administraţiile locale din judeţ. Susţin în continuare astfel de investiţii, menite să asigure modernizarea şi dezvoltarea comunităţilor, pentru că numai lucrând împreună putem contribui decisiv la schimbarea în bine şi dezvoltarea judeţului Vrancea’, a fost de părere Nicuşor Halici.
Pentru că istoria şi tradiţiile sunt importante la Vrâncioaia, comună care îşi reclamă numele din legenda babei Vrâncioaia, administraţia locală a decis să înfiinţeze un Muzeu al satului, care să adune laolaltă costume tradiţionale şi obiecte folosite în vremurile de demult pentru îndeletnicirile tradiţionale ale locuitorilor acestor meleaguri.
‘Muzeului tradiţiilor comunei Vrâncioaia a fost realizat cu obiecte din comuna noastră, pe care am început să le colectăm în urmă cu circa doi ani, de la oamenii din sat şi sperăm să continuăm acest demers. Tot ce avem aici, pânzeturi, prosoape, diverse obiecte, le-am achiziţionat şi le-am aşezat la loc de cinste în muzeul nostru. Astăzi, la noi în comună mai sunt câteva femei de 60-70 de ani care lucrează cămăşi şi catrinţe. Ţesători de perete nu mai face nimeni. Eu fac parte din Şezătoare Focşani şi mi-aş dori să reînviem tradiţia şezătorilor şi la Vrâncioaia’, a spus Maria Ochean, în vârstă de 84 de ani, o doamnă inimoasă care s-a ocupat de înzestrarea muzeului.
Cu peste 2.500 de locuitori, comuna Vrâncioaia este formată din şase sate: Bodeşti, Spineşti, Muncei, Ploştina, Poiana şi Vrâncioaia. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu)