Judeţul Vrancea va fi promovat la nivel naţional şi internaţional cu ajutorul tiparelor de caş tradiţionale, obiectivul ‘Vrancea – ţinutul păpuşarelor de caş’ fiind inclus în ruta gastronomiei tradiţionale româneşti, în cadrul proiectului ‘România Atractivă’, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunţat, joi, Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea.
‘Propunerea de obiectiv ‘Vrancea – ţinutul păpuşarelor de caş’ a fost inclusă în lista obiectivelor admise în vederea promovării de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Investiţia urmează să fie finanţată prin componenta ‘Turism şi Cultură’ din cadrul PNRR. (…) Ne bucurăm că propunerea noastră a fost acceptată şi urmează să fie promovată la nivel naţional şi internaţional. Vrancea este un judeţ frumos, care merită să fie descoperit şi care are comori tradiţionale inestimabile, unele dintre ele fiind tiparele de caş’, a spus Cătălin Toma, preşedintele CJ Vrancea.
În zona montană a judeţului, vrâncenii produc caş afumat şi păpuşi de caş după o reţetă tradiţională cunoscută de oamenii locului, produsele fiind valorificate mai apoi la micii întreprinzători sau la târgurile de produse tradiţionale.
Potrivit administraţiei judeţene, secretul caşului este imprimarea acestuia în tipare de lemn realizate de meşterii populari din zonă, care fac produsul să arate ca şi cum ar fi sculptat. Ca să devină ‘păpuşă de caş’, cei care îl prepară îl presează în păpuşare de paltin, apoi îl lasă să se odihnească până capătă un gust deosebit şi inconfundabil. Pe rotocoalele de caş rămân imprimate astfel semne a căror semnificaţie datează din epoca paleocreştină.
CJ Vrancea a transmis în luna mai către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene propunerea de obiectiv ‘Vrancea – ţinutul păpuşarelor de caş’, iar proiectul a trecut etapele de evaluare, îndeplinind criteriile necesare includerii în cadrul rutelor turistice şi culturale în vederea promovării. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu)