Universitatea Bucureşti şi Universitatea ‘Al. I.Cuza’ din Iaşi vor avea filiale şi la Focşani, după ce consilierii judeţeni au votat, luni, un proiect de lege prin care sediul fostei Prefecturi Putna, recent reabilitată, a fost dat în folosinţă gratuită, timp de zece ani, către cele două instituţii universitare.
Proiectul a fost îndelung dezbătut în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, după ce a întâmpinat opoziţia consilierilor locali ai PSD în frunte cu vicepreşedintele Marian Oprişan, care au fost de părere că sediul fostei Prefecturi nu se pretează pentru a găzdui o universitate şi care au insistat asupra faptului că studenţii vrânceni nu ar trebui să plătească taxă de şcolarizare.
‘Această clădire de patrimoniu naţional, care a fost restaurată cu multă greutate, în foiţă de aur, aşa cum a fost la început, în 1912, când a fost construită, nu se pretează să fie sediul unei unităţi de învăţâmânt. Din dezbaterea publică pe care am făcut-o la vremea respectivă, majoritatea cetăţenilor doreau ca această clădire să fie Palat al Culturii sau Palat al Copiilor. (…) Le-o dăm lor (universităţilor – n.r.) cu titlu gratuit, iar studenţii care vor studia în secţiile celor două universităţi vor fi pe bani. Eu spun să lăsăm tinerii noştri să plece de acasă, să meargă în centre universitare să înveţe, să schimbe comportamentul şi să se obişnuiască cu viaţa. Noi nu facem decât să umflăm şi mai tare partitura de studii universitare pe bază de bani, pentru că asta se va întâmpla. Niciun student din judeţul Vrancea nu va învăţa la aceste două universităţi gratuit, nu vor avea burse. Vor plăti taxe. (…) Nu ne opunem învăţământului universitar. Aveţi alte pârghii să le puneţi la dispoziţie alte clădiri. Dar această clădire, bijuterie a patrimoniului naţional, nu se pretează să fie dată spre o instituţie de învăţâmânt. Gândiţi-vă numai la faptul când tinerii noştri destoinici şi liberi îşi vor pune picioarele pe stâlpii şi lucrările de arhitectură şi de artă din interiorul acelei clădiri. (…) Dacă după zece ani vă dau clădirea dărâmată, cine plăteşte din nou, tot cetăţenii judeţului Vrancea?’, a spus vicepreşedintele CJ, Marian Oprişan.
În replică, preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, a susţinut că Vrancea are dreptul la universitate şi la educaţie.
‘Pot înţelege anumite lucruri, dar nu pot înţelege înverşunarea domniei voastre, domnule Oprişan, faţă de studenţii posibili din Vrancea. Înţeleg ca toţi sunt nişte mârlani după părerea dumneavoastră, toţi fură foiţa de aur sau ce Dumnezeu mai fac pe acolo. Eu cred că Vrancea are dreptul la universitate, cum are dreptul la educaţie, la servicii de utilitate publică. (…) Universităţile îşi desfăşoară activităţile nu numai în spaţiul unde este rectoratul sau palatul lor administrativ. Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul rector Preda, cât şi cu domnul rector Tudorel Toader, intenţia lor este de a pătrunde cât mai mult în spaţiul de învăţâmânt al judeţului Vrancea, printr-o colaborare cu Inspectoratul Şcolar, cu Colegiul Naţional ‘Unirea’, Colegiul ‘Naţional Cuza’. Eu cred că spaţiul universitar este invadat şi înnobilat de cei care doresc să facă ceva pentru viaţa lor. Şi dacă din Vrancea, peste zece ani, avem 100 de studenţi care vor intra în câmpul muncii, înseamnă că ne-am atins scopul’, a afirmat Cătălin Toma.
Proiectul a trecut cu 16 voturi ‘pentru’, o abţinere şi 15 voturi ‘împotrivă’.