Zeci de gospodării din judeţ au fost inundate în ultimele ore din cauza precipitaţiilor abundente şi a depăşirii cotelor de atenţie pe principalele râuri ce tranzitează Vrancea şi mai multe drumuri judeţene sunt închise din cauza apei revărsate pe carosabil sau a prăbuşirii unor poduri, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.
‘În judeţul Vrancea, în perioada 19 iunie, ora 20,00 – 20 iunie, ora 9,00, ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice aflate sub incidenţa codului roşu hidrologic, 50 de gospodării au fost inundate la Bilieşti, trei persoane au fost evacuate, iar alte 10 s-au autoevacuat. În sprijin se deplasează o autospecială de transport persoane şi victime multiple cu zece subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani. În comuna Reghiu 20 gospodării sunt izolate. De asemenea, la Tulnici, în satul Lepşa, punctul Streiu, două pensiuni şi 20 de case de vacanţă sunt izolate din cauza surpării unui podeţ, iar în satul Coza 40 de locuinţe sunt izolate rutier, accesul se face doar pietonal. La Vânători, în satul Mirceştii Noi, trei gospodării au fost inundate’, a precizat ISU Vrancea.
Potrivit sursei citate, circulaţia rutieră este închisă pe mai multe artere judeţene. Astfel, pe DN 2N, la km 52 +300, traficul este închis către localitatea Bisoca, judeţul Buzău. Traficul pe DJ 205D – km 21, la ieşire din comuna Paltin spre Spulber, a fost închis de autorităţi pentru a-i feri pe şoferi de pericole. Pe DJ 205D, pe raza comunei Nereju la km 29, pe podul peste Zăbala, circulaţia este restricţionată. DJ 204E este acoperit cu apă, fiind impracticabil între satul Ciuşlea, comuna Garoafa până la satul Mirceştii Vechi, comuna Vânători. Este închis traficului şi DJ 204 D, km 7, în zona Podul Zamfirei, carosabilul fiind acoperit cu apă după ce râul Putna a spart barajul la Bilieşti.
În cursul dimineţii, autorităţile judeţene s-au întâlnit pentru evaluarea situaţiei şi pentru luarea unor măsuri de urgenţă. În urma discuţiilor cu primarii din judeţ, au fost evidenţiate probleme şi în alte localităţi, în special în zonele de munte.
Conform primarului comunei Spulber, Sorin Vulcan, trei gospodării din localitate au fost inundate, cu pagube însemnate. Mai multe drumuri de interes local sunt închise şi sunt podeţe colmatate. Satul Morăreşti, cu circa 10 locuinţe, este izolat, accesul neputându-se face nici măcar pietonal după ce puntea de legătură a fost luată de ape. DJ 205 este închis din cauza apelor revărsate.
În comuna Nistoreşti, sat Herăstrău, s-a prăbuşit podul peste râul Năruja şi 40 de locuinţe au rămas izolate, accesul făcându-se doar pietonal. Potrivit primarului, Teodor Dobre, alte trei poduri mai mici peste râul Năruja se află în pericol de prăbuşire după ce apa a săpat la rădăcina pilonilor.
Probleme sunt şi la Vidra, la vărsarea pârâului Vidra în râul Putna, pe malul stâng, unde au început alunecările de teren încă de sâmbătă seara, iar apa a ajuns în câteva puncte chiar până la gardurile locuinţelor. Puntea de la Tichiriş a fost luată de apă şi o conductă de alimentare cu apă potabilă care venea de la Măgura a fost ruptă de viitură.
Câteva zeci de locuinţe din zona de munte a judeţului au rămas fără energie electrică, dar Electrica estimează că va putea remedia rapid situaţia după retragerea apelor.
Agenţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod roşu de fenomene meteorologice periculoase valabilă duminică, între orele 10,00 şi 12,00, în localităţile Vizantea-Livezi, Câmpuri, Nereju, Tulnici, Vrâncioaia, Soveja, Reghiu, Nistoreşti, Paltin, Năruja, Valea Sării, Bârseşti şi Spulber. Fenomenele vizate se vor manifesta prin averse torenţiale ce vor depăşi 35-45 l/mp, în ultimele zile cumulându-se cantităţi de apă, în medie, de peste 90-100 l/mp. AGERPRES / (A, AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă)