Zeci de forţe şi autospeciale ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea au fost implicate, joi seara, într-un exerciţiu de simulare a intervenţiei la un incendiu la un centru comercial din Focşani, care a presupus inclusiv punerea în aplicare a Planului Roşu.
Conform scenariului, în data de 10 noiembrie 2022, ora 21,20, un apel la numărul unic de urgenţă 112, a anunţat că, în urma unui scurtcircuit electric, s-a produs un incendiu în curtea exterioară a depozitului de mărfuri a unui centru comercial din Focşani. Din cauza cantităţilor mari de materiale uşor inflamabile aflate în depozit, incendiul s-a dezvoltat rapid şi s-a propagat cu repeziciune la nivelul acoperişului, existând posibilitatea propagării la întreaga incintă. Ca urmare a degajărilor mari de fum şi a desprinderii unor elemente de construcţie din tavanul clădirii, două persoane au fost surprinse în interior, posibil rănite.
La exerciţiu au participat şi forţe ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) şi Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea.
În aceste condiţii, Serviciile Private pentru Situaţii de Urgenţă şi personalul de la locul de muncă, au procedat imediat la evacuarea persoanelor din incinta mall-ului şi acordarea primului ajutor de bază victimelor, au întrerupt alimentarea cu energie electrică şi gaze a zonei afectate, au asigurat intervenţia pentru localizarea şi stingerea incendiului, deblocarea căilor de acces şi evacuarea bunurilor din zona afectată şi au anunţat evenimentul prin 112.
De asemenea, a fost simulat şi un accident rutier cu 12 victime, rănite şi încarcerate, produs ca urmare a incendiului şi a degajărilor mari de fum, în parcarea hipermarketului, pe fondul panicii, ceea ce a determinat punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie, şi s-a solicitat suplimentarea forţelor de intervenţie.
După declanşarea Planului Roşu de Intervenţie, la faţa locului au ajuns, în cel mai scurt timp, echipajele pompierilor ISU Vrancea şi echipajele SAJ Vrancea, precum şi ale IJJ şi IPJ Vrancea, care au intervenit, cu personal şi tehnică pentru optimizarea şi eficientizarea gestionării situaţiei de urgenţă.
Exerciţiul a urmărit perfecţionarea deprinderilor participanţilor pentru organizarea, conducerea şi executarea intervenţiei operative, verificarea nivelului de organizare a activităţilor de apărare împotriva incendiilor şi salvarea persoanelor. Scopul acţiunii a fost creşterea nivelului de instruire a personalului de la locul de muncă, precum şi antrenarea comandamentului intervenţiei, a şefilor gărzilor de intervenţie, a personalului din dispeceratul comun, în gestionarea unor asemenea situaţii critice.
Intervenţia nu a fost lipsită de surprize, unele chiar mai puţin plăcute, aşa cum a rezultat dintr-o analiză făcută de reprezentanţii ISU Vrancea a modului de desfăşurare a activităţilor de intervenţie şi evaluarea capabilităţilor de intervenţie în cazul producerii unor astfel de evenimente, chiar la faţa locului, imediat după finalizarea exerciţiului.
‘Am constatat cu această ocazie, pe lângă lucrurile bune, însemnând pregătirea şi dotarea cu tehnică (…) mici deficienţe în ceea ce priveşte intervenţia privind autoscara. Să sperăm că o remediem şi nu o scoatem din intervenţie. De asemenea, la Planul Roşu de Intervenţie, foarte multe accesorii care au fost necesare pentru intervenţie, dar nu au fost retrase după finalizarea intervenţiei şi au creat dificultăţi în ceea ce priveşte evacuarea pe tărgi a pacienţilor. De aceea, vă rog, ca pe viitor, odată cu utilizarea accesoriilor, dacă nu se impune să le mai utilizăm, să le retragem ca să nu creăm dificultăţi în intervenţie. În rest, felicitări. Sper să ne vedem doar la exerciţii, doar în situaţii create şi gândite de noi, şi nu în cele reale’, a spus şeful ISU Vrancea, Flaviu Chiscop.
Exerciţiul a avut atât un caracter tehnic, cât şi educativ, urmărind ‘capacitatea de interacţiune, de interoperabilitate a tuturor structurilor şi forţelor de intervenţie’, cât şi prevenirea unor astfel de situaţii de urgenţă.
‘Exerciţiul are în special un caracter tehnic, dar şi educativ. Tehnic pentru că trebuie să vedem capacitatea de interacţiune, de interoperabilitate a tuturor structurilor şi forţelor de intervenţie şi educativ şi pentru populaţia civilă, să vedem care pot fi riscurile generate de o situaţie de urgenţă. Şi sper să fie mult mai educativ decât atât, în sensul în care trebui să învăţăm să prevenim astfel de situaţii de urgenţă, care poate genera un efect de domino, alte tipuri de riscuri şi alte situaţii de urgenţă, pentru că atunci când vorbim de aglomerări, apar întotdeauna fenomenele de panică şi acel instinct de supravieţuire, astfel că nu mai putem acţiona raţional sau obiectiv. de aceea, unul din scopurile acestor exerciţii este acela de a ne familiariza cu tipurile de riscuri şi de a ne educa cu reacţia pe care trebui să o avem în cazul diverselor tipuri de riscuri’, le-a transmis celor care au luat parte la simulare, prefectul judeţului Vrancea, Hicuşor Halici.
La finalul exerciţiului, a avut loc şi o simulare a Serviciului Român de Informaţii pentru dezamorsarea unui dispozitiv exploziv suspect improvizat, cu ajutorul unui robot, scenariul fiind că intervenţia a eşuat, iar echipaje ale ISU Vrancea au trebuit să intervină pentru acordarea primului ajutor operatorului rănit. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă)