Acasă93Zborul lui Aurel Vlaicu deasupra Iaşiului, celebrat la 111 ani

Zborul lui Aurel Vlaicu deasupra Iaşiului, celebrat la 111 ani

Zborul lui Aurel Vlaicu deasupra Iaşiului, care a avut loc pe 13 octombrie 1911, a fost celebrat joi de reprezentanţi ai mai multor structuri din cadrul MApN, Ministerului de Interne şi ai autorităţilor locale.

De asemenea, Conferinţa Naţională cu tema ‘111 ani de la zborul lui Aurel Vlaicu deasupra Iaşiului’ a fost organizată în Piaţa Palatului Culturii, în contextul celebrării Centenarului Încoronării Suveranilor României Întregite, de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1921.

Din cauza vremii nefavorabile a fost anulat zborul avioanelor care ar fi trebuit să survoleze clădirea Palatului Culturii.

Comandorul Ioan Mischie, comandantul Bazei 95 Aeriană ‘Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu’ Bacău, a transmis cu acest prilej mesajul şefului de Stat Major al Forţelor Aeriene prin intermediul căruia se menţionează că piatra de temelie a istoriei aviaţiei române a fost pusă de inginerul Aurel Vlaicu.

‘Istoria aviaţiei române, tradiţia sa, constituie fundaţia pe care se înalţă de un secol, cu demnitate, drepturile şi năzuinţele noastre. Putem afirma fără preget că piatra de temelie a acestei construcţii a fost pusă de inginerul transilvănean Aurel Vlaicu. Inginer român, inventator, pionier şi figură legendară a aviaţiei române şi mondiale, născut în judeţul Hunedoara, a fost cel care a construit avionul ‘Vlaicu II’. Evenimentul din 13 octombrie 1911 a fost de o unicitate aparte pentru regiunea Moldovei. Manifestarea a avut loc pe Dealul Cetăţuia, în apropierea lăcaşului de cult ridicat în urmă cu secole. A renunţat la un zbor demonstrativ în Orăştie pentru a ajunge în capitala Moldovei, unde inventatorul avea să rămână în istorie. (…) Zborul lui Vlaicu a fost privit ca ceva extraordinar atunci, acum şi cu siguranţă pe viitor. (…) Viaţa şi munca lui Aurel Vlaicu vor rămâne pentru generaţiile viitoare un imbold, un ideal de atins în slujba patriei’, se menţionează în mesajul şefului de Stat Major al Forţelor Aeriene.

Colonelul Claudiu Tamaş, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate ‘Podu Înalt’, a declarat că vor continua astfel de manifestări.

‘Trebuie să ne cinstim eroii, trebuie să ne cinstim trecutul istoric al acestui neam. Asta este o obligaţie pentru noi. În continuarea activităţilor desfăşurate de către Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt împreună cu toate celelalte structuri MAI vom fi alături de ieşeni, de comunitate’, a afirmat col. Claudiu Tamaş.

Coordonatorul Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova, Senica Ţurcanu, a spus că dintotdeauna zborul a fost o dorinţă şi un deziderat al oamenilor.

În acest sens, Senica Ţurcanu a menţionat că ‘oamenii şi-au dorit să fie asemenea păsărilor’. ‘Şi-au dorit să ajungă în locuri în care nu puteau să ajungă asemenea păsărilor, şi-au dorit să zboare şi să fie liberi. Aşa ceva s-a întâmplat la începutul secolului XX, când mai mulţi pionieri ai aviaţiei au reuşit să realizeze primele prototipuri de avioane. Printre ei a fost şi Aurel Vlaicu. Cu acest avion realizat de Vlaicu s-a zburat deasupra Iaşiului’, a spus istoricul.

Conferinţa a continuat cu un program artistic, coordonat de comandor (r.) dr. Jănel Tănase şi susţinut de studenţi şi masteranzi din Academia Forţelor Aeriene ,,Henri Coandă’ şi Baza de Instruire şi Formare a Personalului ,,Aurel Vlaicu’, precum şi cu vizionarea Expoziţiei temporare cu tema ,,Aurel Vlaicu – precursor pe calea aerului al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918′, realizată cu sprijinul Bazei de Instruire şi Formare a Personalului ,,Aurel Vlaicu’.

Manifestările dedicate Centenarului zborului lui Aurel Vlaicu deasupra Iaşiului au continuat cu vizionarea unei expoziţii temporare intitulate ‘Aurel Vlaicu şi aeronautica românească. Documente, decoraţii, arme albe, obiecte militare de aviaţie’, vizitarea unor obiective istorice, culturale şi religioase din Iaşi.

Citește și:

2 COMENTARII

Comments are closed.

Activează Notificările OK No thanks