test
AcasăStiri generaleZeci de persoane aşteptau, joi dimineaţă, să se vaccineze la centrul drive-thru...

Zeci de persoane aşteptau, joi dimineaţă, să se vaccineze la centrul drive-thru deschis în Piaţa Constituţiei din Capitală

Zeci de persoane aşteptau în maşini, joi dimineaţă, să se vaccineze la centrul drive-thru deschis în Piaţa Constituţiei din Capitală.

Primul centru de tip drive-thru din Bucureşti pentru cei care vor să se vaccineze împotriva COVID fără programare s-a deschis joi dimineaţă, la ora 8,00, în Piaţa Constituţiei.

‘Este un mecanism prin care se creşte accesul la vaccinare al tuturor celor care poate au program mai încărcat şi poate le este dificil, nu ştiu exact în ce zi pot să vină, o să pice programarea la vaccinare, dacă vor fi în localitate sau nu. Aşadar, pentru aceste persoane, această abordare este mult mai utilă, mult la îndemână. Vedem că sunt deja câteva zeci de persoane care aşteaptă la vaccinare în acest centru’, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Baciu a spus că în prezent există suficiente doze de vaccin.

‘Existe suficient de multe doze în acest moment pentru toţi cei care îşi doresc să se vaccineze. Rapelul poate fi efectuat în acest centru sau poate fi efectuat în alt centru de vaccinare care utilizează acelaşi tip de vaccin. O noutate în plus ar fi aceea că, începând de ieri, schimbarea centrului de rapel se poate face inclusiv în platforma de programare, cu condiţia să existe locuri libere în noul centru şi să utilizeze acelaşi tip de vaccin’, a explicat acesta.

Secretarul de stat a informat că în urma unei întâlniri cu prim-ministrul Florin Cîţu, la care au participat reprezentanţi ai primăriilor şi consiliilor judeţene din ţară, au fost oferite asigurări de sprijin pentru organizarea de centre de vaccinare la nivel local.

‘Am avut o întâlnire la începutul acestei săptămâni găzduită de domnul prim-ministru Florin Cîţu, la care au participat reprezentanţii primarilor de municipiu, de comune, reprezentanţii preşedinţilor de consilii judeţene, practic cu toţi cei care îşi doresc să organizeze la nivel local. Noi am încercat să-i asigurăm de tot sprijinul nostru, toate resursele necesare pentru a deschide, pentru a organiza şi pentru a efectua vaccinarea şi cu ajutorul acestor centre drive-thru, care vedem că sunt foarte utile pentru cei care poate au program mai încărcat’, a adăugat Andrei Baciu.

Centrul din Piaţa Constituţiei s-a deschis joi dimineaţă, la ora 8,00, zeci de oameni, cu maşinile personale, aşteptând să fie vaccinaţi.

Conform organizatorilor, capacitatea zilnică de vaccinare este de aproximativ 400 de persoane.

Centrul va funcţiona de luni până duminică, în intervalul orar 8,00 – 20,00, va dispune de patru fluxuri, iar vaccinul care va fi folosit este de la compania Pfizer.

Persoanele care doresc să se imunizeze aici se pot prezenta doar cu actul de identitate şi un chestionar de triaj completat. Chestionarul poate fi accesat pe platforma RoVaccinare.

Măsurile care s-au luat pentru asigurarea vaccinării în Piaţa Constituţiei, potrivit site-ului CNCAV, sunt:

– Agenţii de îndrumare a traficului asigură fluidizarea accesului către zona de triaj, vaccinare şi supraveghere post-vaccinare;

– La punctul de triaj medical se aplică procedurile şi instrucţiunile în vigoare referitoare la triajul persoanelor; medicul verifică chestionarul sau asistă la completarea acestuia, după caz, şi validează criteriile medicale pentru vaccinare;

– Vaccinarea se efectuează persoanelor aflate în mijlocul de transport, fără a fi necesară părăsirea autovehiculul sau a spaţiului special amenajat după caz;

– După vaccinare, agenţii de îndrumare indică traseul către zona de supraveghere post-vaccinare;

– Zona de supraveghere post-vaccinare este asigurată de personal medical (medic şi asistenţi) sau personal auxiliar instruit pentru identificarea persoanelor care au nevoie de asistenţă medicală pe perioada de supraveghere;

– În perioada de supraveghere, se emite adeverinţa de vaccinare iar medicul înscrie pe aceasta data la care se va efectua cea de a doua doză;

– În funcţie de tipul vaccinului distribuit, pentru completarea schemei de vaccinare, se asigură accesul persoanelor pentru efectuarea rapelului, conform intervalului dintre cele două doze, respectând capacitatea de vaccinare a centrului;

– După începerea administrării dozei de rapel la persoanele vaccinate iniţial, se mai pot primi suplimentar persoane pentru vaccinarea cu doza I, în limita capacităţii de vaccinare a centrului.

În ţară, primul centru de tip drive-thru a fost deschis, pe 24 aprilie, la Deva, unde au fost vaccinate 3.239 de persoane. Ulterior, pe 26 aprilie, a fost deschis al doilea centru similar, la Cluj, fiind vaccinate 1.038 de persoane, iar pe 28 aprilie – la Arad.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks