Arhivele Naţionale depozitează 320 de kilometri liniari de documente, care conţin ‘o comoară inestimabilă’ de cunoştinţe şi istorie, a transmis, marţi, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu prilejul zilei acestei instituţii.
‘În fiecare an, 31 octombrie este data la care sărbătorim Ziua Arhivelor Naţionale din România, este momentul în care ne îndreptăm gândurile şi aprecierile către profesioniştii care lucrează în domeniul arhivisticii. La această dată, în 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna decretul de înfiinţare a Direcţiei Generale a Arhivelor Statului din Bucureşti. Ziua Arhivelor Naţionale este un moment important în calendarul cultural şi istoric al ţării, evidenţiind contribuţia incomensurabilă a unei structuri MAI în păstrarea identităţii naţionale, în conservarea şi valorificarea moştenirii istorice’, a afirmat Predoiu, citat într-un comunicat al MAI transmis AGERPRES.
Ministrul a subliniat că misiunea Arhivelor Naţionale rămâne constantă şi de neînlocuit în colectarea, păstrarea, administrarea şi asigurarea transmiterii memoriei colective prin intermediul documentelor istorice.
‘În depozitele Arhivelor Naţionale avem o comoară inestimabilă de cunoştinţe şi istorie, nu mai puţin de 320 de kilometri liniari de documente ce aparţin Fondului Arhivistic Naţional, iar acestea se află sub custodia Arhivelor Centrale şi a celor 42 de structuri teritoriale. Documentele istorice, actele oficiale, manuscrisele şi memoriile sunt legătura dintre trecut, prezent şi viitor şi ne ajută să înţelegem mai bine evenimentele care au modelat societatea de astăzi, să ne cunoaştem originile şi să ne păstrăm identitatea în momentele cele mai dificile’, a evidenţiat Cătălin Predoiu.
Potrivit ministrului de Interne, în Fondul Arhivistic Naţional al României sunt conservate şi gestionate, de către specialiştii MAI, acte oficiale şi particulare, diplomatice şi consulare, memorii, manuscrise, proclamaţii, hărţi, dar şi pelicule cinematografice, toate cu valoare istorică.
‘Ca ministru al Afacerilor Interne îmi doresc şi sprijin toate structurile acestui minister complex să se dezvolte, să se adapteze la nevoile actuale ale societăţii. În prezent, Arhivele Naţionale se află într-un proces de modernizare şi digitalizare pentru a răspunde intereselor societăţii şi a facilita accesul la documentele din Fondul Arhivistic. Prin aceste măsuri, Arhivele Naţionale confirmă, încă o dată că este o structură de referinţă a MAI în promovarea patrimoniului’, a mai transmis Predoiu.