Ziua Armatei a fost marcată miercuri în mai multe localităţi din ţară printr-o serie de ceremonii militare şi religioase, dar şi prin depuneri de coroane la monumentele închinate eroilor.
Autorităţile din judeţul Vaslui au organizat o serie de manifestări la Monumentul eroilor căzuţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Acţiunea organizată de Instituţia Prefectului, în colaborare cu Primăria municipiului Vaslui şi Consiliul Judeţean, cu sprijinul Centrului Militar Judeţean, a cuprins o slujbă religioasă, depuneri de coroane şi o paradă militară.
‘Armata României este una dintre instituţiile fundamentale ale statului, asociată unei întregi tradiţii istorice de jertfe, sacrificii, dar şi de victorii care au contribuit semnificativ la păstrarea identităţii teritoriale, a independenţei şi a suveranităţii. Soldaţii Armatei române, atât cei care au dispărut pe câmpurile de luptă, cât şi cei care veghează acum pentru integritatea României, merită respect, recunoştinţă şi aprecieri în egală măsură, iar un gând aparte trebuie să adresăm veteranilor aflaţi în viaţă ale căror amintiri ne arată cât de multă suferinţă aduc războaiele şi ce înseamnă pacea şi libertatea’, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Ciprian Trifan.
La festivitate au participat autorităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai partidelor politice, ai unităţilor militare, veterani de război şi cadre militare în rezervă şi retragere.
‘Ziua de 25 octombrie ne oferă ocazia de a cinsti memoria eroilor noştri, acei bravi oameni care şi-au sacrificat viaţa pentru ca acest neam să dăinuiască de-a lungul istoriei. Cu aceeaşi recunoştinţă ne amintim şi de cei care s-au dedicat apărării patriei, care au contribuit prin jertfa lor la formarea naţiunii şi a statului român. Fie că ne referim la strămoşii noştri din vremurile îndepărtate sau la cei care au luptat pentru independenţă şi suveranitate în perioada modernă, ei au pus temelia pe care ne putem construi prezentul şi viitorul. Nu-i putem uita nici pe cei care au căzut la datorie în misiuni internaţionale, în numele unor valori şi principii universale. Jertfa lor rămâne un simbol al angajamentului nostru pentru pace şi securitate globală. Sărbătorim astăzi nu doar armata noastră, ci şi spiritul de sacrificiu, patriotismul şi unitatea care ne definesc ca naţiune. Să ne mândrim cu trecutul nostru, să fim încrezători în prezent şi să privim cu speranţă către viitorul pe care îl construim împreună’, a declarat prefectul Daniel Onofrei.
Ziua Armatei Române a fost marcată şi la Mausoleul Eroilor din Focşani, printr-un ceremonial religios şi depuneri de coroane, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, dar şi a reprezentanţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne.
Rând pe rând, autorităţile au transmis mesajul lor de recunoştinţă militarilor care s-au jertfit pentru ţară, dar şi celor care îşi slujesc patria cu onoare.
‘Se cuvine să ne înclinăm în faţa eroilor neamului şi veteranilor, cei care au înfruntat ororile războiului, dar mai ales să cinstim memoria celor care au plătit cu viaţa lor libertatea, unitatea şi integritatea ţării. Spre cinstea ei şi mândria noastră, Armata Română continuă să acţioneze cu onoare, alături de aliaţi şi parteneri, pentru menţinerea păcii şi securităţii în cele mai dificile zone ale lumii. Recunoştinţă veşnică eroilor! Dumnezeu să ocrotească Armata Română, România şi pe români!’, a spus primarul municipiului Focşani, Cristi Valentin Misăilă.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Cătălin Toma, a transmis un mesaj de recunoştinţă pentru Armata Română.
‘Astăzi, mai mult ca niciodată, simţim nevoia să fim recunoscători pentru sacrificiul ostaşilor români din toamna anului 1944. Recunoştinţă veşnică soldaţilor care au eliberat teritoriul naţional! Armata rămâne unul dintre pilonii de bază ai neamului românesc’, a fost mesajul lui Toma.
Prefectul judeţului, Nicuşor Halici, a vorbit despre Armată ca fiind ‘un pilon al solidarităţii’, făcând referire la ajutorul dat de militari în diverse situaţii de urgenţă, nu neapărat pe câmpul de luptă.
‘Armata Română nu este doar o forţă militară, ci şi un pilon al solidarităţii şi ajutorului în momente de nevoie. În timpul calamităţilor naturale sau al altor situaţii de urgenţă, militarii noştri sunt mereu acolo pentru a ne ajuta. Astăzi, arătăm aprecierea noastră tuturor militarilor şi să ne amintim că, prin devotamentul lor, contribuie la menţinerea păcii şi a stabilităţii în ţara noastră. Să continuăm să fim o naţiune puternică şi unită sub acelaşi drapel tricolor’, a fost mesajul transmis de prefect.
Manifestările de Ziua Armatei se vor încheia în cursul serii cu un concert aniversar la Teatrul municipal ‘Maior Ghe. Pastia’ Focşani, precum şi cu retragerea cu torţe a militarilor de la Centrul Militar Focşani, odată cu lăsarea întunericului.
Şi în municipiile Slatina şi Caracal s-au organizat manifestări de Ziua Armatei.
Ceremonia de la Slatina a avut loc la statuia Ecaterinei Teodoroiu, unde a fost oficiată o slujbă religioasă şi au fost depuse coroane de flori în prezenţa prefectului Mario De Mezzo, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Marius Oprescu, a primarului Emil Moţ şi a unor reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale.
‘În această zi specială, aducem omagiu Armatei Române, un simbol al curajului şi sacrificiului în numele păcii. Am participat cu onoare la Ziua Armatei Române în semn de respect şi cinste pentru cei care dau dovadă de curaj şi care îşi sacrifică viaţa pentru valorile noastre fundamentale. Îmi exprim aprecierea pentru devotamentul tuturor cadrelor militare active, în rezervă, în retragere şi, în mod special, veteranilor de război, de ieri şi de azi ai Armatei noastre. Respect şi preţuire pentru Armata Română!’, a transmis primarul Emil Moţ într-un mesaj pe Facebook.
Ziua Armatei a fost marcată şi în municipiul Caracal, printr-o ceremonie organizată de Garnizoana din localitate şi autorităţile locale pe platoul din faţa Primăriei şi la Monumentul Recunoştinţei, iar la Cercul Militar din localitate a fost amenajată o expoziţie de carte veche şi numismatică.
Şi la Zalău şi Şimleu Silvaniei au fost organizate ceremonii militare şi religioase. Manifestările au debutat la Cimitirul Eroilor din Zalău, în prezenţa militarilor şi a oficialităţilor locale şi judeţene. După intonarea imnului naţional, un sobor de preoţi a oficiat un serviciu religios.
‘Sărbătorim astăzi Ziua Armatei Române, un moment de adâncă recunoştinţă şi mândrie pentru toţi românii. Este o zi în care ne adunăm cu toţii pentru a celebra curajul, devotamentul şi sacrificiul celor care îşi pun viaţa în pericol pentru a apăra ţara noastră. Armata Română este un simbol al forţei şi determinării naţionale, iar militarii noştri au demonstrat de-a lungul istoriei că sunt gata să lupte pentru libertate, democraţie şi pace. Ei au fost mereu în prima linie, protejându-ne de orice ameninţare şi asigurându-se că ţara noastră rămâne în siguranţă. În această zi, transmitem un sincer ‘La mulţi ani!’ tuturor militarilor sălăjeni, indiferent de ramura Armatei în care îşi desfăşoară activitatea. Vă mulţumim pentru sacrificiul vostru şi pentru serviciul vostru curajos. Sunteţi un exemplu de disciplină, loialitate şi patriotism pentru noi toţi’, a precizat prefectul Dari Toma.
În cadrul ceremoniei de la Zalău au fost depuse jerbe de flori la Monumentul Eroilor, iar ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare, pe fundalul sonor asigurat de Fanfara Promenada a Primăriei Zalău.
O festivitate similară a avut loc, ulterior, în Piaţa ‘Iuliu Maniu’, la Şimleu Silvaniei.
Cântece patriotice, dansuri medievale şi populare, exerciţii demonstrative şi un flashmob au fost ‘ingredientele’ activităţii organizate de Ziua Armatei României, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, în vederea promovării profesiei militare de către elevi ai Colegiului Naţional Militar ‘Mihai Viteazul’ Alba Iulia.
După ce în prima parte a activităţilor organizate cu prilejul Zilei Armatei României, în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, a fost oficiată o slujbă de parastas şi au fost depuse coroane şi jerbe de flori de către oficialităţi la monumentul închinat eroilor, manifestările au continuat în Piaţa Cetăţii.
După intonarea imnului naţional, elevi ai Colegiului Militar ‘Mihai Viteazul’ au prezentat un exerciţiu demonstrativ, urmat de un spectacol artistic.
Îmbrăcaţi ca în urmă cu câteva sute de ani, elevii au prezentat un dans medieval, iar alţi colegi, care purtau costume populare, au susţinut un moment de dansuri populare. Elevul sergent Vlad Linţă, care a participat la emisiunea postului public de televiziune ‘Vedeta populară’, a interpretat mai multe cântece patriotice, unele alături de câteva colege, cum ar fi ‘Treceţi, batalioane române, Carpaţii’ şi ‘Cântec de cătănie’. Un flashmob a fost susţinut de către elevii de clasa a X-a ai colegiului.
La final, cei prezenţi au vizitat standurile de promovare a carierei militare.