Poeta, romanciera şi traducătoarea Nora Iuga, care a împlinit pe 4 ianuarie 91 de ani, a deplâns, într-o declaraţie acordată AGERPRES, creşterea ‘vertiginoasă’ a numărului tinerelor talente care aleg emigrarea şi uită să se mai întoarcă acasă, afirmând că se teme că, în curând, Ziua Culturii Naţionale ‘îşi va pierde conţinutul’.
‘În curând, mă tem că Ziua Culturii Naţionale îşi va pierde conţinutul, când văd cât de vertiginos creşte numărul artiştilor, în general, al tinerelor talente care aleg emigrarea şi uită să se întoarcă acasă cu ce au învăţat. Sunt servili cu noii patroni, fac ce li se cere, scriu la comandă, scriu cu mesaj şi se fac utili, le creşte preţul. Acesta nu e un text aniversar, nici omagial, e un text disperat. Preşedintele Iohannis îşi bate gura de pomană pledând pentru ‘România Educată’, dacă educaţii dau bir cu fugiţii şi nu se mai întorc acasă. (…) Dar poate că acei ‘tineri şi ferice’, care visează pământuri făgăduite, vor fi destul de luminaţi ca să vadă la un moment dat că nu numai ‘deasupra e cer de stele’, ci şi ‘dedesubt”, a afirmat scriitoarea.
Ea şi-a exprimat speranţa ca ‘pământul care a născut mulţi poeţi cu har’ să îşi găsească ‘busola pierdută menită să le arate drumul înapoi’.
‘Dacă avem un Eminescu şi mulţi alţii necomemoraţi, pot spera că avem şi o pleiadă de profesori de română, împătimiţi cum sper, că şi pământul ăsta care a născut mulţi poeţi cu har, dar mai puţini cu verticalitate, îşi va găsi busola pierdută menită să le arate drumul înapoi. Sincer, dincolo nu vor avea un ‘somn lin’ şi un ‘somn aproape’, dacă ţara asta care se zbate încă precum peştele pe uscat va deveni pământul făgăduit al tinerilor barzi din Kazahstan şi Bangladesh. Nu că aş doini ca Eminescu ‘Cine o-ndrăgi străinii/Mâncai-ar inima câinii’, dar fiinţele plămădite din focul şi apa unor locuri foarte îndepărtate cu greu se pot alipi’, a explicat Nora Iuga.
Pentru scriitoare, Ziua Culturii Naţionale rămâne însă ‘ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu’, solemnitatea momentului neîmpiedicând-o să
gloseze în stilul ludic bine-cunoscut.
‘Iacă, am apucat şi anul ăsta aniversarea zilei mele de naştere, pe 4 ianuarie, când am împlinit 91 de ani, şi am apucat şi ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu, când el ar fi împlinit 172 de ani. Aşadar, amândoi suntem Vărsători şi poeţi, amândoi familiarizaţi cu Viena şi cu Berlinul, amândoi publicişti, el la ‘Timpul’, eu la ‘Volk und Kultur’, amândoi iubitori de romanţe, romantici şi cam săriţi de pe fix, amândoi îndrăgiţi şi huliţi deopotrivă de confraţi. Academicianului Eugen Simion îi port mult respect pentru iniţiativa salutară de a face din aniversarea Luceafărului şi Ziua Culturii Naţionale. Îmi amintesc că la o reuniune culturală, într-un cadru ultraintelectual, a amendat prompt micile mele ironii la adresa cognomenului ‘Luceafăr’ cu care ne place să-l alintăm pe Eminescu. Mă gândesc acum, când nu prea mai ştiu să îmi ţin gura, ce prostioare nostime mi-au trecut atunci mie prin minte: ce-ar fi dacă le-am propune englezilor să-i dea lui Edgar Allan Poe pseudonimul de ‘Corb’ ori germanilor să-l numească pe Johann Wolfgang Goethe ‘Regele Ielelor”, a mai spus Nora Iuga.
Confirmată legislativ prin Legea nr. 238/2010, la propunerea academicianului Eugen Simion, Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită în data de 15 ianuarie, când este marcată ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu.