Regizorul Radu Afrim este de părere că Ziua Culturii ar trebui să fie ‘despre fapte’ şi că, dincolo de a aduce un omagiu ‘la statuile poeţilor’, este nevoie de investiţii în cultură.
‘Este important ca Ziua Culturii să nu fie acea zi din an în care se mai pune o cărămidă în zidul dintre cultură şi oamenii care încă nu au apucat să ia contact cu ea. Fie că este vorba de cultura de patrimoniu sau contemporană. (…) Cred că o floare lăsată la statuile poeţilor sau la poarta caselor memoriale poate fi un gest emoţionant. În schimb, eu nu cred în sinceritatea gestului coroanelor de flori lăsate peste tot în această zi. Ori este ziua culturii naţionale, ori este ziua morţii culturii naţionale’, susţine Radu Afrim, într-o declaraţie pentru AGERPRES.
El face referire şi la importanţa investiţiilor în centre de cultură la standarde europene.
‘Ziua Culturii este despre fapte. Nu cu o coroană de flori pusă pe soclul culturii trebuie să sară politicienii, ci cu construirea de case de cultură moderne. Uite, în oraşul în care m-am născut, Beclean, în primăvara asta se deschide o casă de cultură imensă, la standarde europene, cu cinema şi săli de spectacole’, spune Afrim.
Regizorul apreciază că tinerii ar trebuie să fie înţeleşi că îşi doresc ‘o cultură pe limba lor’, iar ‘vremea lui Eminescu’ va veni şi ea ‘în agenda lor’.
Unul dintre punctele slabe în cultura autohtonă este şi faptul că suntem prea izolaţi în context european, consideră Afrim.
‘Este greu să mă situez ca o dronă deasupra culturii româneşti şi să pun diagnostice. Poate suntem în continuare prea izolaţi în context european, cu puţine excepţii. Asta nu spune însă nimic despre nivelul valoric al produselor culturale pe care le livrăm comunităţii’, adaugă regizorul.
Potrivit acestuia, pentru promovarea culturii este nevoie de bani şi inteligenţă naturală creativă.
‘Promovarea înseamnă bani şi inteligenţă naturală creativă. Practic, cei care promovează actul cultural trebuie să fie cel puţin în aceeaşi ligă de imaginaţie şi creativitate cu cei care produc cultură. Eu degeaba fac un spectacol după care să moară cetăţenii de pe Marte, dacă este promovat ineficient. Nu mai merge cu afişe lipite pe Marte’, declară Afrim.
Cât priveşte impactul inteligenţei artificiale, regizorul crede că acest fenomen poate fi o ameninţare la nivel global.
‘Deja a fost lansată la nivel global o alarmă serioasă în această privinţă (a inteligenţei artificiale – n.r.). Există o etică pe care n-ar trebui s-o ignore nimeni. Sunt domenii creative total puse în umbră de AI. Mă gândesc cu groază că un regizor de teatru poate să-i ceară acestei inteligenţe abstracte să-i rezolve scene întregi din Cehov şi nici măcar să n-o treacă pe afiş’, conchide Radu Afrim.