Acasă93Ziua Dobrogei, sărbătorită la Tulcea

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Tulcea

Ziua Dobrogei a fost marcată, marţi, de Consiliul Judeţean printr-un ceremonial militar şi religios, dar şi prin finisajul Bienalei naţionale de pictură ‘Alexandru Ciucurencu’, un spectacol artistic gratuit şi premierea copiilor care au participat la concursul ‘Dobrogea, pământ românesc’.

Evenimentele au început la ora 10,00, la Monumentul Independenţei, cu ceremonialul militar şi religios care a fost urmat de discursurile autorităţilor.

‘Sărbătoarea de azi este un moment de bucurie, dar nu trebuie să uităm că are la bază sânge şi sacrificiu’, a afirmat, cu acest prilej, prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Munteanu.

Discursurile au fost urmate de ceremonialul depunerii de coroane de flori, iar printre persoanele participante au fost şi elevi din unităţile de învăţământ din municipiu.

‘Am venit cu elevi de clasa a XII-a. Nu este pentru prima oară când particip, dar de fiecare dată trăiesc aceleaşi emoţii, pentru că e istoria noastră în primul rând. Venim din proprie iniţiativă, pentru că aşa măcar copiii aceştia află mai mult despre ceea ce au făcut înaintaşii noştri pentru ca noi astăzi să fim în libertate şi linişte’, a declarat, pentru AGERPRES, Steluţa Munteanu, bibliotecară la Liceul tehnologic ‘Brad Segal’.

La finele ceremonialului, în imediata apropiere a Monumentului Independenţei, Primăria municipiului Tulcea a inaugurat ‘Foişorul independeţei’ care a funcţionat în apropiere de centrul oraşului şi care a fost reabilitat de autoritate.

‘Este locul unde cei de altădată îşi petreceau sfârşiturile de săptămână în compania fanfarei sau a altor formaţiuni de muzică. Se pare că a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Pe atunci, metalul folosit era fonta. A fost foarte greu să-l mutăm din centrul oraşului’, a menţionat primarul municipiului, Ştefan Ilie.

Potrivit acestuia, unele surse susţin că foişorul ar fi fost construit în perioada în care Tulcea era condusă de Ahmed Razim Paşa şi Ismail Bey.

Evenimentele au fost urmate de finisajul Bienalei naţionale de pictură ‘Alexandru Ciucurencu’ în timpul căruia reprezentanţii CJ a premiat cele mai bune lucrări participante la eveniment. Locul I a fost câştigat de Cristiana-Emanuela Tărbuc, pentru lucrarea ‘Femeia în galben’, locul al II-lea a fost obţinut de Bianca-Andreea Constantin, pentru lucrarea ‘Grădina cu portocali’, iar locul al III-lea a revenit Cristinei Dobre, pentru lucrarea ‘Companie plăcută’.

‘Am mai participat la bienale în ţară şi străinătate, dar este pentru prima oară când particip la bienala ‘Alexandru Ciucurencu’. Nu m-am gândit că voi câştiga un premiu. Mi se pare foarte important acest premiu şi nu a contat suma primită’, a afirmat Bianca-Andreea Constantin.

Juriul format din specialişti din Constanţa a oferit de asemenea trei menţiuni, un premiu special al organizatorilor şi premiul special al juriului, toate fiind însoţite de recompense financiare.

De asemenea, la CJ, a avut loc festivitatea de premiere a concursului ‘Dobrogea, pământ românesc’, la care au participat elevi din judeţ.

‘Aceste concursuri au avut mare succes, mai ales în rândul elevilor din judeţ, în condiţiile în care lor le era mai dificil să vină la Tulcea pentru a participa la competiţii. Astfel, online se pot înscrie copii din tot judeţul şi putem afla şi noi că avem tineri deştepţi, frumoşi şi talentaţi în tot judeţul’, a spus, în cadrul evenimentului, Dumitru Mergeani, administratorul public al judeţului Tulcea, potrivit unui comunicat de presă al CJ.

Teatrul Jean Bart din oraş a găzduit totodată, începând cu ora 14.00, un spectacol artistic la care au participat ansamblul ‘Baladele Deltei’, grupul ‘Nemuritorii şi artistele Raluca Angel şi Monica Anghel, accesul publicului fiind gratuit, în baza invitaţiilor care s-au putut ridica de la sediul teatrului.

În contextul împlinirii a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la România, Muzeul de istorie şi arheologie din Tulcea a organizat în parteneriat cu Muzeul naţional Bran expoziţia ‘Regina Maria – gusturi şi atmosferă regală’.

‘În 1904, i-a însoţit pe regele Carol I şi pe regina Elisabeta în vizita pe care aceştia au organizat-o în nordul Dobrogei, iar imaginile de epocă o suprind pe principesa Maria alături de regina Elisabeta în caleaşcă, în drum spre Monumentul Independenţei şi mai apoi, alături de principele Carol, chiar aici, la monument. De asemenea, Maria, în calitate de regină, a vizitat acest teritoriu atât în 1915, cât şi în 1926’, a precizat reprezentanta Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ‘Gavrilă Simion’, Mădălina Ciocoiu.

Expoziţia organizată în contextul în care anul acesta se împlinesc 85 de ani de la moartea reginei Maria va rămâne deschisă publicului până pe data de 26 mai 2024.

Ziua Dobrogei celebrează momentul 14 noiembrie 1878, când trupele româneşti au traversat Dunărea şi au debarcat la Tulcea, marcând începerea acţiunii militare a Principatelor Române ca aliat al Imperiului Rus împotriva Imperiului Otoman, în Războiul de Independenţă. AGERPRES / (A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks