Lucrări artistice realizate de avocaţi din întreaga ţară sunt expuse, miercuri, la Palatul de Justiţie, cu prilejul Zilei Europene a Avocaţilor, în cadrul AvocART.
Evenimentul AvocART, ajuns la cea de-a treia ediţie, este organizat de Asociaţia pentru Dialog şi Solidaritate a Avocaţilor împreună cu Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR).
Tema dezbaterii profesionale organizate cu prilejul Zilei Europene a Avocaţilor este confidenţialitatea comunicărilor dintre apărător şi client, a precizat preşedintele UNBR, Traian Briciu.
‘Înainte de a începe o dezbatere tehnică, Uniunea Barourilor s-a gândit că ar fi frumos să prefaţeze evenimentul printr-o expunere a operelor de artă create de avocaţii din Baroul Bucureşti sau din alte barouri. Avem o parte culturală despre ce au creat avocaţii şi o parte ştiinţifică şi profesională despre cum ne vom poziţiona ca profesie, în contextul evenimentelor din întreaga lume, care presează foarte mult asupra confidenţialităţii în general şi în special asupra confidenţialităţii dintre avocat şi client’, a afirmat Briciu.
Potrivit acestuia, ‘profesia de avocat nu reprezintă numai un serviciu, ci o vocaţie care trebuie făcută cu sensibilitatea unui artist’.
Vicepreşedintele UNBR, Daniel Fenechiu, a afirmat, la rândul său, că AvocART reprezintă ‘o demonstraţie’ a faptului avocaţii iubesc arta.
‘Am constatat că avem foarte mulţi colegi care în timpul liber pictează, scriu, confecţionează anumite lucruri care necesită nu doar pricepere, ci şi talent şi am decis să le oferim ocazia să le expună pentru a fi vazute’, a explicat Fenechiu.
El a menţionat că lucrările vor fi expuse până la ora 16,00, pot fi cumpărate, iar unele cărţi vor fi oferite gratuit.
‘Astăzi profesia în întreaga Europă şi nu numai este sub asediu. (…) Există tentative de a comercializa actul avocaţial’, a semnalat directorul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor, Dan Oancea.
Oancea a atras atenţia asupra tendinţei de a îl ‘retrograda’ pe avocat în postura de ‘prestator de servicii’, iar pe client în cea de ‘consumator’.
La rândul său, preşedintele de onoare al UNBR, Călin Andrei Zamfirescu, a transmis că independenţa şi organizarea profesiei au evoluat, însă pregătirea şi dăruirea în raporturile dintre client şi avocat au involuat.
‘Profesiile juridice au ca valori fundamentale dreptatea şi adevărul, dar viziunile asupra acestor două valori nu sunt întotdeauna consonante. De multe ori există păreri diferite. Oamenii se dezbină când încearcă să înţeleagă ce înseamnă adevărul şi dreptatea. Frumosul este o valoare care uneşte oamenii, este mult mai uşor să ai o înţelegere consonantă când este vorba despre frumos şi această iniţiativă excepţională creează solidaritatea profesiei de avocat, (…) solidaritatea profesiilor juridice’, a susţinut avocatul Valeriu Stoica.
Prezentă la eveniment, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a transmis că avocatura constituie o artă.