Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, marţi, că el preferă să sărbătorească în continuare Ziua Independenţei pe 9 mai, deşi autorităţile centrale au decis ca această zi să fie marcată pe data de 10 mai.
‘M-am gândit să marcăm tripla semnificaţie a zilei de 9 mai, fiindcă, mai în glumă vorbind, nu am reuşit să-l conving pe bunicul meu, care a fost luptător în cel de-al Doilea Război Mondial, faptul că cel de-al Doilea Război Mondial s-a sfârşit pe 10 mai şi nu pe 9 mai. Neputând lua legătura cu el, zic să păstrăm acest bun obicei de a-i comemora pe aceia care au căzut pentru patria noastră, să-i amintim, să-i menţionăm de fiecare dată când ne întâlnim aici şi să exprimăm totodată mândria că ne-am putut integra în concertul naţiunilor statelor europene, fără a mai avea regretul că suntem cumva contra istoriei’, a precizat Dumitru Buzatu.
Manifestările organizate pentru a marca Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial împotriva Germaniei naziste şi Ziua Europei au avut loc la Monumentul Independenţei din municipiul Vaslui, unde a fost ţinută o slujbă de pomenire a eroilor neamului şi au fost depuse coroane de flori.
‘Trebuie să remarc faptul că şi astăzi este o zi minunată, chiar dacă plouă, pentru că ne-a dat prilejul tuturor să ne reunim aici, în jurul acestui monument, pentru a ne aminti împreună că pe 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu a dat citire declaraţiei de independenţă. A dat citire unui act fundamental al unui stat, care după unirea pe care o botează unii astăzi ca fiind cea mică, după unirea celor două principate române, actul firesc care urma să se întâmple în decursul istoriei era obţinerea independenţei. În ciuda multor piedici, românii, prin vocea lui Kogălniceanu, şi-au declarat independenţa, punând astfel bazele statutului român modern. Această declaraţie a fost udată cu sângele acelora care au participat la războiul ruso-româno-turc, sângele vărsat pe câmpurile din Bulgaria. Acolo, aceia pe care astăzi îi pomenim şi-au vărsat sângele şi şi-au lăsat oasele pe câmpurile de luptă. Orice s-ar întâmpla, pe 9 mai naţiunea română are datoria să-şi amintească de aceştia, pentru că au fost printre părinţii fondatori ai statului român, mulţi dintre ei neştiuţi astăzi, ale căror nume cu greu ni le mai amintim, dacă mai sunt consemnate undeva în acte oficiale sau în literatură’, a mai spus Buzatu, conform unui comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Vaslui. AGERPRES /(AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Antonia Niţă)