Acasă93Ziua Imnului Naţional - marcată în ţară prin ceremonii militare şi religioase...

Ziua Imnului Naţional – marcată în ţară prin ceremonii militare şi religioase (grupaj)

Ziua Imnului Naţional a fost marcată joi în ţară printr-o serie de ceremonii militare şi religioase.

*** TULCEA

Prefectura judeţului şi Garnizoana Tulcea au marcat, în Piaţa Tricolorului, Ziua Imnului Naţional, la eveniment fiind prezenţi foarte puţini tulceni.

Ziua Imnului Naţional a început cu prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă, momente urmate de alocuţiunile susţinute de autorităţi despre importanţa sărbătorii.

‘Noi, cetăţenii României, suntem datori să ne cinstim simbolul naţional, imnul, să-l cântăm cu mândrie, ca un gest de solidaritate naţională şi respect faţă de ţară şi faţă de sacrificiul strămoşilor. Prin el ne afirmăm identitatea naţională şi ne exprimăm patriotismul’, a declarat prefectul judeţului, Marcel Ivanov.

Foarte puţini tulceni au participat la eveniment. ‘Eu am ajuns aici din întâmplare. Nu ştiam de eveniment. Ar fi trebuit să fim mai mulţi la sărbătoare, dar poate că mulţi sunt la serviciu acum. Mă bucur că am ajuns aici’, a afirmat Ioana Ivan, una dintre persoanele care au asistat la manifestare.

Evenimentul s-a încheiat cu intonarea Imnului naţional.

Ziua Imnului Naţional a fost marcată şi la Zalău printr-o ceremonie militară şi religioasă, în cadrul căreia solista Rodica Pop Seling a interpretat ‘Deşteaptă-te, române!’, acompaniată de fanfara Promenada a Primăriei municipiului.

‘Imnul României poartă în el un mesaj de speranţă şi unitate a românilor de pretutindeni, un simbol naţional pe care trebuie să-l preţuim şi respectăm aşa cum se cuvine’, a precizat prefectul Dari Toma, în alocuţiunea susţinută la manifestare.

Evenimentul ce a avut loc pe platoul din centrul Zalăului a fost deschis de un ceremonial religios, urmat de alocuţiunea prefectului Dari Toma şi cea a istoricului Marin Pop, privind simbolistica imnului naţional şi evoluţia acestuia de-a lungul istoriei românilor.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea plutoanelor Armatei, Jandarmilor, Pompierilor şi fanfarei Promenada.

*** HARGHITA

Şi la Miercurea Ciuc a fost sărbătorită Ziua Imnului, la monumentul Ostaşului Necunoscut din centrul municipiului, în prezenţa prefectului judeţului Harghita, Szabo Zsolt, a şefilor de instituţii şi a mai multor cetăţeni ai oraşului.

Prefectul Szabo Zsolt a vorbit, în discursul său, despre istoria imnurilor pe care le-a folosit România şi despre importanţa acestui simbol naţional.

‘Ziua Imnului Naţional, sărbătorită în fiecare an pe 29 iulie, este un moment solemn, care ne oferă nouă, cetăţenilor României, prilejul de a ne reafirma ataşamentul faţă de valorile şi principiile care au stat la baza formării statului român modern. (…) ‘Deşteaptă-te, române’ este un catalizator al coeziunii naţionale, iar prin spiritul mobilizator şi energia transmisă, imnul reprezintă chintesenţa eforturilor depuse pentru atingerea obiectivelor majore ale ţării noastre, de a construi un stat puternic şi prosper în Europa şi în lume. În această zi de sărbătoare, să onorăm imnul nostru naţional şi să îl intonăm cu mândrie. Ziua Imnului Naţional este, în acelaşi timp, şi momentul în care trebuie să privim cu încredere şi optimism către viitorul naţiunii noastre. Fie ca ‘Deşteaptă-te, române!’ să răsune de cât mai multe ori şi să ne însoţească mereu în tot ceea ce facem pentru ţară’, a spus prefectul judeţului Harghita.

Ceremonialul de la Miercurea Ciuc a mai inclus oficierea unei slujbe religioase de către episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, împreună cu un sobor de preoţi, dar şi defilarea Gărzii de Onoare.

*** COVASNA

Prefectul judeţului Covasna, Raduly Istvan, a făcut, de Ziua Imnului Naţional, un apel la solidaritate naţională pentru ca România ‘ să iasă mai puternică’ din pandemie.

Acesta a declarat, în cadrul ceremoniei militare organizate în faţa grupului statuar ‘Mihai Viteazul’ din centrul municipiului Sfântu Gheorghe că trebuie să facem eforturi comune, trebuie să utilizăm şi ‘ultimul cent’ din fondurile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru a moderniza administraţia, pentru a creşte nivelul sistemului de educaţie şi pentru a construi un viitor sustenabil.

În alocuţiunea sa, el a amintit, printre altele, că versurile imnului naţional i-au animat pe revoluţionarii paşoptişti dornici de libertate, dar şi pe oamenii care au ieşit în stradă în 1989 sătuli de ‘umilinţa tiraniei’, iar datoria noastră este de a munci pentru ca ţara noastră să devină ‘un loc mai bun, mai fericit, mai prosper’.

‘Acum ori niciodată – cântau înflăcăraţi de patriotism revoluţionarii în 1848, acum ori niciodată – cântau dornici de libertate şi revoluţionarii în 1989, şi mii şi mii dintre ei au adus chiar sacrificiul suprem pentru aceste idealuri. În zilele noastre – din fericire – nu mai trebuie să murim pentru ţară, trebuie mai degrabă să trăim pentru ţară, să muncim, fiecare la locul lui, pentru a face ca România să devină un loc mai bun, mai fericit, mai prosper. Datoria noastră este ca prin efortul comun, al tuturor, să facem ca ţara să iasă mai puternică, mai rezistentă, mai dinamică din această pandemie, să utilizăm şi ultimul cent din fondurile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a moderniza administraţia, pentru a creşte nivelul sistemului educaţional, pentru a construi un viitor verde, sustenabil. Că o putem face acum ori niciodată’, a declarat Raduly Istvan.

În cadrul ceremoniei a fost intonat Imnul Naţional, iar după oficierea serviciului religios şi un scurt program artistic susţinut de corul ‘Voievozii Munţilor’ din Vâlcele, a urmat defilarea Gărzii de onoare care a încheiat manifestarea la care au asistat câteva zeci de persoane – oficialităţi, cadre militare şi localnici.

Un ceremonial militar şi religios a fost oficiat în faţa imobilului în care funcţionează Instituţia Prefectului Iaşi, pentru a celebra Ziua Imnului Naţional, la eveniment fiind prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai Garnizoanei Iaşi.

‘Alături de drapel şi stemă, Imnul este expresia identităţii naţionale cu o valoare simbolică ce se păstrează şi astăzi, mesajul său fiind un îndemn adresat maselor de a menţine starea de veghe necesară păstrării demnităţii naţionale, spiritului de sacrificiu şi solidarităţii civice. Nu e uşor să trezeşti în tineri emoţii faţă de momente de mult trecute, dar sunt convinsă că nimănui nu-i este străină necesitatea îndeplinirii unor îndatoriri cu recunoştinţă, cu valoare educativă pentru tânăra generaţie şi pentru copii’, a spus, în alocuţiunea sa, subprefectul Adina Gârjan.

Preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, a precizat că imnul este un simbol care ne defineşte ca popor, alături de Drapelul tricolor.

‘Sărbătorim astăzi Imnul Naţional, un simbol care ne defineşte ca popor, alături de Drapelul tricolor. Se împlinesc 173 de ani de când ‘Deşteaptă-te române’ se cânta pentru prima oară şi îi influenţa pe revoluţionarii paşoptişti. A răsunat apoi de fiecare dată când, de-a lungul istoriei României, au trecut prin momente zbuciumate. Versurile sale i-au ridicat pe înaintaşii noştri la luptă, iar nouă ne umplu astăzi inimile de emoţie şi mândrie. Indiferent unde ne-am afla, Imnul Naţional ne duce cu sufletul acasă şi ne apropie de toţi cei care simt şi trăiesc româneşte’, a declarat Costel Alexe.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks