Acasă55Ziua Independenţei Republicii Moldova - ambasadorul Chirilă: România, 'un prieten şi un...

Ziua Independenţei Republicii Moldova – ambasadorul Chirilă: România, ‘un prieten şi un frate credincios’

România a fost, de-a lungul celor 32 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova, ‘un prieten şi un frate credincios’, sprijinind-o ‘necondiţionat’ pe drumul său către libertate, democraţie, demnitate naţională şi viitor european’, a declarat, luni, ambasadorul Chişinăului la Bucureşti, Victor Chirilă.

El a participat la vernisajul unei expoziţii de fotografii de colecţie din arhiva digitală a Agenţiei Moldpres, eveniment organizat la Palatul Parlamentului de Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, în colaborare cu Senatul României şi Instituţia Publică Agenţia Informaţională de Stat ‘Moldpres’, cu prilejul Zilei Independenţei ţării vecine.

‘Sunt foarte onorat să particip alături de dumneavoastră la acest eveniment pentru a marca împreună cea de-a 32- aniversare de la declararea independenţei Republicii Moldova. De-a lungul acestor 32 de ani, România a fost un prieten şi un frate credincios, sprijinind necondiţionat Republica Moldova pe drumul său către libertate, democraţie, demnitate naţională şi viitor european. Profit de această ocazie pentru a reitera, încă o dată, României recunoştinţa noastră pentru sprijinul constant, consecvent şi preţios, care ajută Republica Moldova să facă faţă marilor provocări şi să continue drumul spre realizarea visului său european, visul european al cetăţenilor săi. Statele noastre trec, în prezent, printr-o etapă de cooperare foarte dinamică şi fructuoasă în spiritul relaţiilor speciale şi frăţeşti şi al parteneriatului strategic care îşi propune să aducă Republica Moldova în Uniunea Europeană prin România şi cu România’, a transmis Chirilă.

Expoziţia cuprinde peste 160 de imagini ce evidenţiază momente importante din istoria Republicii Moldova, precum şi diverse momente ale relaţiilor României cu ţara de peste Prut.

‘Întâlnirile repetate ale preşedinţilor statelor noastre, vizitele reciproce ale miniştrilor noştri de Externe, dialogul la nivel parlamentar şi ministerial au toate o temă comună – valorificarea potenţialului de cooperare între statele noastre în domeniul politic, economic, cultural şi educaţional. Peste 160 de imagini unice expuse în această expoziţie evidenţiază momente importante din istoria noastră, o istorie, aş spune, complicată, cu perioade bune, cu perioade mai puţin bune. Această expoziţie reflectă, de asemenea, şi diverse momente ale relaţiilor noastre cu România, toate surprinse de obiectivul camerei foto al jurnaliştilor Moldpres. Prin intermediul acestei expoziţii veţi putea răsfoi un şir de importante evenimente politice, sociale, economice şi culturale de la declararea independenţei Republicii Moldova şi până în prezent. Cele mai recente fotografii afişate aici au fost surprinse (…) şi la Summitul comunităţii europene care a avut loc la Chişinău în mai şi iunie 2023’, a explicat diplomatul moldovean.

Potrivit acestuia, expoziţia oferă şi ocazia redescoperirii făuritorilor Republicii Moldova, ‘oameni mândri, muncitori, iubitori de libertate, care prin sacrificiul, munca şi angajamentul lor pentru independenţă, democraţie şi libertate, au asigurat drumul către aderarea la UE, un viitor care cu siguranţă va fi demn de sacrificiul lor’.

La rândul său, deputatul Daniel Gheorghe, preşedintele Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, a relevat importanţa acestei zile pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului.

‘Acest moment înseamnă foarte mult pentru noi, românii de pe ambele maluri ale Prutului, pentru că pe ambele maluri ale Prutului trăieşte un singur popor, poporul român, iar Basarabia, Republica Moldova de astăzi, un stat cu aspiraţii europene, un stat democratic şi dinamic, care şi-a ales direcţia către lumea liberă şi către Occident, mai mult ca niciodată, este parte integrantă din ceea ce reprezintă marea civilizaţie şi cultură europeană. Putem vorbi de două state româneşti, dar de o singură naţiune, o singură naţiune română pe ambele maluri ale Prutului. Angajamentul meu şi al colegilor noştri în Parlamentul României este unul de susţinere necondiţionată, nelimitată acordată Republicii Moldova’, a evidenţiat Daniel Gheorghe.

La eveniment au participat şefi de misiuni diplomatice acreditate la Bucureşti, parlamentari.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks