Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis, duminică, un mesaj de Ziua Învăţătorului, în care subliniază că temelia formării unei persoane se pune decisiv în primii ani de şcoală.
‘Suntem conştienţi că a fi învăţător înseamnă a te reinventa zilnic pentru a face faţă tuturor provocărilor dintr-o societate dinamică şi dintr-un sistem care caută să evolueze. Vă mulţumesc pentru grija, interesul, devotamentul şi dragostea pentru copii!
Vă doresc să nu obosiţi în a investi în elevii dumneavoastră şi să continuaţi a le ghida paşii, cu dragoste, pe drumul spre cunoaştere! Investiţia dumneavoastră de astăzi este cheia pregătirii generaţiilor de mâine, cheia viitorului României!’, a evidenţiat Cîmpeanu, în mesajul remis AGERPRES de Ministerul Educaţiei.
El a amintit că alegerea zilei de 5 iunie nu a fost întâmplătoare, fiind ziua în care, în urmă cu 243 de ani, se năştea Gheorghe Lazăr, fondatorul învăţământului în limba naţională din Ţara Românească, care, în 1818, a înfiinţat în Bucureşti prima şcoală cu predare în limba română – ‘Sfântul Sava’.
‘Temelia formării noastre ca oameni se pune decisiv în primii ani de şcoală. Învăţătorii sunt cei care ne îndrumă să citim, să scriem, să numărăm, să socotim, să ne comportăm, să avem grijă de ceilalţi şi de mediul înconjurător. Mai presus de toate, ne învaţă să învăţam, iar acest lucru este esenţial pentru tot ce va urma mai târziu în şcoală şi în viaţă. (…) În această zi, recunoştinţa şi mulţumirile mele se îndreaptă manifest către dumneavoastră: învăţătorii, demni purtători de valoare umană şi intelectuală! Vă mulţumesc pentru eforturile depuse în procesul deloc uşor de a modela caractere şi pentru dedicaţia arătată şi dovedită, în timp, faţă de această profesie. Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a reda prestigiul şi demnitatea profesiei de dascăl! La mulţi ani!’, a mai transmis ministrul.
Sorin Cîmpeanu a completat că tot pe 5 iunie este aniversată Ziua Mondială a Mediului. ‘În primii ani de şcoală, copiii află despre importanţa mediului înconjurător pentru umanitate şi despre nevoia de a-l proteja. Un rol important în acest proces de cunoaştere, indispensabil culturii generale, îl aveţi dumneavoastră, învăţătorii! Cu tact şi dăruire îi apropiaţi pe copii de mediu, iar acest lucru este demn, de asemenea, de stimă şi mulţumiri!’, a menţionat Cîmpeanu.