AcasăStiri generaleZiua Judeţului Timiş marcată printr-o serie de manifestări

Ziua Judeţului Timiş marcată printr-o serie de manifestări

Ziua Judeţului Timiş va fi aniversată, în perioada 25 – 28 iulie, prin zeci de manifestări culturale şi artistice.

În cele patru zile, vor fi prezentate în 10 locaţii 42 de momente artistice, culturale, de divertisment, vernisaje, lansări de carte, ateliere de gastronomie şi meşteşuguri, concerte pentru toate vârstele, pregătite de instituţiile Consiliului Judeţean Timiş, respectiv Teatrul pentru Copii ‘Merlin’, Muzeele Naţionale de Artă şi al Banatului, Muzeul Satului Bănăţean, Asociaţia de Dezvoltare şi Promovare a Turismului Timiş, Biblioteca Judeţeană ‘Sorin Titel’.

‘Am pregătit zeci de evenimente pe toate gusturile şi pentru toate vârstele. Am avut grijă să organizăm acţiunile respectând restricţiile anti-pandemice în vigoare. Istoria, prezentul şi viitorul judeţului nostru merită să fie onorate şi credem că vom avea parte de zile frumoase, pline de energie pozitivă, care să ne scoată din monotonia cotidianului rigid’, a declarat, joi, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Nica.

Manifestările vor avea loc în mai multe puncte din Piaţa Unirii, în muzee, în complexul Bastion şi la Muzeul Satului Bănăţean.

Ziua Judeţului Timiş se sărbătoreşte din anul 2016, prin hotărâre a consilierilor judeţeni, la iniţiativa istoricului prof. univ. Radu Păiuşan.

‘Pe 28 iulie 1919 a fost instaurată administraţia românească în judeţul Timiş-Torontal, fiind instalat primul prefect Aurel Cosma. Pe 3 august 1919 s-a făcut intrarea festivă a Armatei Române în Timişoara şi s-a organizat o manifestare în Piaţa devenită de atunci a Unirii, la care a participat şi I.C. Brătianu cu alţi miniştri ai vremii, alături de oficialităţi locale. În momentul în care s-a instaurat administraţia românească în Timiş-Torontal, aici nu mai exista nici armată de ocupaţie, nici română, deci nu se poate spune că administraţia românească a fost instalată de armată, ci erau doar jandarmi veniţi de la Lugoj şi Arad, ca reprezentanţi ai administraţiei’, declara atunci, pentru AGERPRES, istoricul Radu Păiuşan.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks