AcasăStiri generaleZiua Mărţişorului - celebrată în reţeaua reprezentanţelor Institutului Cultural Român

Ziua Mărţişorului – celebrată în reţeaua reprezentanţelor Institutului Cultural Român

Mai multe evenimente dedicate Zilei Mărţişorului vor fi organizate sau promovate de reprezentanţele Institutului Cultural Român de la Beijing, Bruxelles, Budapesta, Lisabona, Londra, New York, Praga, Roma, Stockholm, Varşovia şi Veneţia.

Celebrarea Zilei Mărţişorului în reţeaua ICR reprezintă un demers de promovare a tradiţiilor româneşti dedicate începutului de primăvară în comunităţile de români, dar şi o acţiune de diplomaţie publică, pentru a face cunoscut acest obicei de 1 Martie în rândul publicului din străinătate.

*** Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia propune expoziţia ‘Urzeli între Făurar şi Mărţişor’, reunind creaţii ale artistelor Vali Cioban şi Ioana Palicica, găzduită, în perioada 27 februarie – 4 martie, de Galeria IRCCU Veneţia, care cuprinde o colecţie inspirată din costumul tradiţional românesc, semnată de creatoarea Vali Cioban, precum şi o expoziţie de accesorii unicat ce au la bază elemente componente ale războiului de ţesut, creaţii ale artistei Ioana Palicica. Vernisajul va avea loc miercuri, de la ora 18,00, în prezenţa artistelor.

*** La Dienstencentrum Schiervelde din Roeselare, Belgia, până pe 5 martie poate fi vizionată expoziţia prezentată de Institutul Cultural Român de la Bruxelles: ‘Mărţişor: patrimoniu cultural românesc – patrimoniu cultural imaterial UNESCO’. Expoziţia cuprinde 12 panouri de mari dimensiuni, cu imagini şi text despre obiceiul Mărţişorului, în limbile română, engleză şi franceză, fiind realizată împreună cu Muzeul Judeţean Buzău şi care face parte din proiectul ‘Mărţişor călător’, organizat de Asociaţia Românii din Roeselare vzw. Programul ‘Mărţişor călător’ mai cuprinde ateliere de creaţie pentru copii, susţinute de artişti şi artizani români care confecţionează mărţişoare, decoraţiuni, cadouri personalizate şi prezentare de port popular.

*** Institutul Cultural Român de la Viena găzduieşte, marţi, de la ora 16,30, un atelier de mărţişoare, oferind participanţilor – copii preşcolari cu vârste între 4 şi 7 ani – posibilitatea de a-şi dezvolta abilităţile creative, sub îndrumarea profesoarei Vasilea Mihali, stabilită în Austria, cadru didactic specializat în lucrul cu preşcolarii. Evenimentul îşi propune să promoveze atât obiceiul dăruirii unui mărţişor, cât şi tradiţia creării obiectului în sine. Participarea a fost condiţionată de înscrierea prealabilă, în limita celor 20 de locuri disponibile.

*** De Mărţişor, violoncelistul Andrei Cavassi va susţine un recital la sediul reprezentanţei ICR din Londra. Programul evenimentului intitulat ‘Spring awakening’ include lucrări clasice, semnate de J.S. Bach sau Bela Bartok, celebra Oblivion a lui Astor Piazzola, melodii compuse de Gheorghe Zamfir, din coloana sonoră a unor filme cunoscute, dar şi Mociriţa şi Dans ţărănesc de Constantin Dumitrescu.

*** Institutul Cultural Român de la Stockholm va promova tradiţia Mărţişorului printr-un eveniment organizat la sediul său, în data de 1 martie, împreună cu Ambasadele României, Republicii Moldova, Bulgariei şi Macedoniei de Nord în Regatul Suediei. Fiecare ţară participantă va invita un artizan local pentru a ilustra tradiţii şi tehnici de confecţionare a mărţişoarelor, fiind realizată şi o expoziţie; la propunerea ICR Stockholm, Mihaela Alexe va prezenta practicile româneşti asociate acestei sărbători populare. De asemenea, va fi proiectat un material documentar de 15 minute, subtitrat în limba suedeză, despre simbolistica Mărţişorului în România, realizat de ICR Stockholm în parteneriat cu Institutul de Etnografie şi Folclor ‘C. Brăiloiu’, în anul 2021.

*** Institutul Cultural Român de la Varşovia marchează tradiţia Mărţişorului printr-o campanie de diseminare a acestui obicei în rândul personalităţilor feminine, reprezentante ale instituţiilor de cultură, dar şi din mediul instituţional, diplomatic şi mass-media din Polonia. În acest sens, 100 de mărţişoare realizate artizanal vor fi oferite împreună cu o scrisoare în care sunt explicate practicile din România privind data de 1 martie.

*** Institutul Cultural Român de la Budapesta promovează evenimentul ‘Mărţişor românesc la Aletea’, organizat de Consulatul General al României la Gyula şi Primăria Ineu, joi, de la ora 14,00, la Casa de cultură din localitatea Aletea. În cadrul proiectului, va fi organizată o expoziţie de costume populare româneşti din regiunea Ineu – Crişana, realizată cu sprijinul Casei de Cultură Ineu, şi va avea loc un recital de flaut susţinut de Raluca Belean şi Alexandra Mădăraş. De asemenea, programul va include momente artistice susţinute de reprezentanţii Şcolii din Aletea, precum şi de ansamblurile ‘Păstrătorii tradiţiilor din Aletea’ şi ‘Doina Crişului’ Ineu.

*** Accademia di Romania in Roma va vernisa, vineri, de la ora 18,00, la sediul reprezentanţei ICR din Roma, expoziţia ‘Mărţişorul, legenda primăverii’, ediţia a VI-a, în parteneriat cu Institutul Limbii Române din Bucureşti, cu patronajul Ambasadei României în Italia. Vernisajul va fi precedat de un atelier de creaţie, organizat în aceeaşi zi, între orele 15,00 – 17,00, la care vor participa 12 profesori de la Institutul Limbii Române şi 30 de copii români, stabiliţi în Italia, provenind din şcoli din regiunea Lazio, care vor confecţiona mărţişoare la sediul Accademia di Romania. În deschiderea expoziţiei, la ora 18,00, corul de copii ‘Cantus Mundi’ şi grupul coral polifonic ‘Arpeggio’ vor oferi un recital, iar publicul va putea admira atât mărţişoarele realizate în cadrul atelierului din aceeaşi zi, cât şi alte creaţii ale unor elevi care au urmat Cursul de limbă, cultură şi civilizaţie românească.

*** Institutul Cultural Român de la Praga şi Ambasada României în Republica Cehă organizează, în data de 7 martie, un eveniment de promovare a Mărţişorului, element al culturii tradiţionale româneşti. În cadrul proiectului, desfăşurat la sediul Ambasadei României din Republica Cehă, vor avea loc ateliere de confecţionat mărţişoare, coordonate de meşterul popular Marilena Iosifaru, o prelegere despre simbolistica Mărţişorului, susţinută de prof. dr. Elena Iagăr, precum şi o serie de demonstraţii de dans şi tradiţii muzicale din zona Câmpulung Muscel.

*** Institutul Cultural Român din New York marchează, la începutul lunii martie, două sărbători ale calendarului identitar românesc – Mărţişorul şi Ziua Femeii. Evenimentul ‘Vinul românesc – o renaştere declinată la feminin’, organizat în data de 9 martie, de la ora 19,30, la sediul reprezentanţei, va pune în evidenţă viziunea, talentul şi forţa de muncă ale unor femei ce s-au impus în profesii şi domenii cândva rezervate bărbaţilor. Seara va fi deschisă de ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru. Saxofonista Lily Kaufman, descendentă a unei familii emigrate din România, va oferi câteva impromptu-uri de jazz inspirat din folclorul românesc şi klezmer, în compania toboşarului John Ling şi a basistei Anna Abondolo. În cadrul evenimentului, organizat în parteneriat cu Consulatul General al României la New York, cunoscuţi producători vor susţine prezentări ale celor mai bune vinuri din gamele proprii.

*** Institutul Cultural Român de la Beijing organizează un atelier de creaţie de mărţişoare, în data de 11 martie, la sediul reprezentanţei, în Galaxy SOHO. 40 de copii chinezi de la Beijing International School Kids Club, cu vârste între 9 – 12 ani, însoţiţi de profesori, vor vizita Institutul Cultural Român pentru a învăţa mai multe despre cultura română, în special despre tradiţiile specifice începutului primăverii. Elevii vor viziona un material video despre semnificaţia mărţişorului în România, îşi vor confecţiona propriile mărţişoare, pe care le vor putea lua acasă, vor învăţa câteva cuvinte în limba română, vor putea asculta cântece româneşti, vor pregăti şi gusta mâncare tradiţională românească şi vor învăţa învăţa paşi de dansuri populare.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks