Muzica este coloana vertebrală a respectului reciproc şi a dragostei faţă de aproapele tău, face oamenii mai buni şi aduce pacea pe Pământ, afirmă baritonul Ştefan Ignat.
‘Orice am face, totul trece prin muzică, tot ce ne înconjoară este muzică, începutul vieţii este muzică, omul însuşi este muzică prin vibraţia gândului. Muzica este făcută să fie dăruită din suflet ascultătorului, iar noi, muzicienii, nu putem trăi fără să o transmitem lumii cu emoţia propriei noastre fiinţe. Indiferent de stilurile ei – clasică, populară, pop, electronică -, muzica aduce bucurii şi linişte sufletească. Muzica a adus şi aduce pacea pe Pământ, a apropiat şi apropie oamenii, îi face mai buni, mai iubitori. Muzica este coloana vertebrală a respectului reciproc şi a dragostei faţă de aproapele tău, te îmblânzeşte şi te supune visării’, a declarat artistul, pentru AGERPRES, cu prilejul Zilei internaţionale a muzicii.
Pentru Ştefan Ignat, muzica este însăşi viaţa lui.
‘Într-adevăr muzica este viaţa mea. Prin ea am trăit de la vârsta fragedă a copilăriei, ea mi-a oferit tot ce am făcut frumos în viaţă, muzica mi-a adus bucurie şi fericire şi aş spune că ea a fost cea care m-a ales şi nu eu am ales-o pe ea. Eu am fost doar un pion în mâinile muzicii, în mâinile destinului, m-a învăţat să respir profund şi frumos, m-a adus în diferite stări sau m-a scos din ele, mi-a oferit prieteni, succese, urcuşuri şi coborâşuri, adulaţii şi critici, lumini şi umbre, rezultate din mii şi mii de ore de muncă’, a mărturisit baritonul.
Interpret al unui Oedipe de excepţie, Ştefan Ignat spune că ‘nu este uşor ca în meseria de artist, solist vocal, bariton să concepi această luptă fără efort’.
‘Inimaginabil! Mă refer la cele peste 3.000 de spectacole şi concerte, cele 57 de roluri mari, activitate de conducere, de cercetare şi profesorat, toate în slujba muzicii. Toată viaţa dedicată ei. Eu nu concep viaţa fără muzică. Primul plânset al noului născut este muzică şi fericire. Am acceptat acum 19 ani, în 2003, să cânt opera operelor – ‘Oedipe’ de George Enescu, cu cea mai mare bucurie. Eram tânăr şi muzica mă purta spre această lume a capodoperei enesciene. Un an de zile am studiat-o pentru a o prezenta în Festivalul internaţional ‘George Enescu’, iar după 20 de ani aş spune că încă mai găsesc noi şi noi interpretări muzicale ale acestei opere. Am realizat în tot acest timp nouă premiere şi 67 de spectacole cu opera ‘Oedipe’ de George Enescu şi am iniţiat în 2015 proiectul ”Oedipe’ pe înţelesul tuturor”, cu care am cutreierat 68 de localităţi din ţară şi străinatate, de la New York la Chişinău. Muzica m-a purtat în locuri cu emoţie’, a povestit solistul.
Ştefan Ignat consideră că Ziua Muzicii reprezintă ‘complimentul tuturor pentru că existăm pe acest Pământ, fredonăm şi îngânăm ‘Oda Bucuriei”.
‘La mulţi ani muzicienilor şi tuturor celor ce ascultă muzică!’, a transmis artistul.
Ziua internaţională a muzicii (International Music Day) sau Ziua mondială a muzicii (World Music Day) este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 octombrie.
Iniţiată în 1975 de lord Yehudi Menuhin, ea a fost organizată pentru prima dată de Consiliul Internaţional de Muzică (International Music Council – IMC) la 1 octombrie 1975, în conformitate cu rezoluţia adoptată în cadrul celei de a 15-a Adunări Generale de la Lausanne, în 1973.