Grecii se disting prin patriotism, afirmă ambasadorul Republicii Elene la Bucureşti, Sofia Grammata, care subliniază că poporul grec este foarte mândru de istoria sa.
‘Marea diasporă greacă, din întreaga lume, menţine legături strânse cu Grecia, cu obiceiurile şi tradiţiile sale. Noi, grecii, suntem foarte mândri de istoria noastră şi, chiar dacă uneori îi judecăm pe cei care exercită puterea politică în ţara noastră, dragostea pentru patria noastră binecuvântată în frumuseţe, climat, poziţie geografică este enormă. Acest lucru contribuie şi la tradiţia ospitalităţii greceşti. Suntem mândri de darul care ni s-a oferit, frumoasa noastră ţară, şi dorim ca oaspeţii noştri, consideraţi sacri conform tradiţiilor antice, să se bucure de frumuseţile greceşti’, subliniază Sofia Grammata, într-o declaraţie pentru AGERPRES.
Ea afirmă despre conaţionalii săi că sunt persoane care trăiesc intens, iar în această perioadă de pandemie le-au lipsit distracţia şi socializarea.
‘Suntem extrovertiţi, trăim intens atât bucuria cât şi întristarea, suntem muncitori şi perseverenţi, caracterizaţi prin flexibilitate şi ingeniozitate, trăsături care sunt, la urma urmei, adesea specifice popoarelor ce fac comerţ pe mare. Ne place mâncarea bună într-o companie plăcută, tavernele de lângă mare sau din piaţete, cu mese afară, chiar şi cafenelele din cartier, şi ne-a lipsit această distracţie şi socializare din cauza pandemiei’, spune ambasadoarea.
Sofia Grammata face referire şi la faptul că se împlinesc 141 de ani de relaţii diplomatice greco-române, menţionând că există între cele două ţări o bună cooperare politică şi militară.
‘Relaţiile diplomatice greco-române au început acum 141 de ani şi menţinem relaţii foarte strânse de cooperare politică şi militară, atât în cadrul NATO, UE, cât şi în cadrul organizaţiilor regionale, precum BSEC, SEECP, schemelor regionale de cooperare sau iniţiativelor bilaterale. Grecii iubesc poporul român. Conaţionalii mei au găsit aici, încă din mileniul II î.Hr., teren fertil pentru comerţul lor prin Marea Neagră şi Dunăre. Erudiţii greci şi români au colaborat la sfârşitul perioadei otomane pentru a promova scrierile greceşti şi româneşti’, declară Sofia Grammata.
Diplomatul susţine că imaginea României în Grecia a fost promovată şi de miile de specialişti greci, absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior.
‘De asemenea, refugiaţii politici greci, care şi-au găsit adăpost în ţara dumneavoastră după războiul civil grec (care a urmat ocupării Greciei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), au iubit-o ca pe a doua lor casă. Grecii şi românii au multe în comun. Mai întâi voi menţiona religia noastră comună, Ortodoxia. În al doilea rând, ambele popoarele au trecut prin multe dificultăţi şi au ieşit învingătoare: jugul otoman, victoriile naţionale, dar şi pierderile naţionale, precum şi dictaturile, iar acum ţările noastre sunt democratice şi s-au îmbarcat în vehicule comune – UE şi NATO’, arată ambasadoarea.
Ea consideră că este important ca diaspora română şi cea grecească să înţeleagă progresul pe care îl înregistrează cele două ţări.
‘Avem, atât Grecia cât şi România, o mare diasporă care contribuie la economiile altor ţări, în timp ce este formată, în cea mai mare parte, din absolvenţi ai propriilor universităţi şi politehnici; este necesar ca ambele ţări să îşi convingă propria diasporă de progresul pe care îl înregistrează ţara, iar aceşti compatrioţi să se întoarcă, pentru a îmbogăţi propriul nostru potenţial economic’, afirmă Sofia Grammata.
Printre lucrurile pe care românii şi grecii le au în comun, ea menţionează ‘dragostea pentru lucrurile bune din viaţă, călătorii, sociabilitate, mâncare de calitate, dar şi legăturile strânse de familie care caracterizează ambele societăţi’.
Grecii şi românii mai au în comun uşurinţa de a învăţa limbi străine, spune ambasadoarea, care este de părere că ‘numeroasele căsătorii mixte sunt dovada caracteristicilor şi percepţiilor comune care ne leagă’.
‘Dintre lucrurile pe care le apreciez la români şi care nu îi caracterizează pe greci în aceeaşi măsură, mă voi referi la răbdarea românilor (spre deosebire de graba şi impulsivitatea mai evidente ale grecilor) şi marea lor dragoste pentru flori. Iubesc foarte mult Bucureştiul, mă simt norocoasă să reprezint Grecia în România şi să locuiesc aici. Imaginile cu rondurile de flori şi cu parcurile de aici, de la începutul primăverii şi până la finalul toamnei, sunt sigură, vor fi printre cele mai frumoase amintiri din viaţa mea, când va veni timpul plecării mele’, mărturiseşte Sofia Grammata.
Pe 25 martie este sărbătorită Ziua Naţională a Republicii Elene şi aniversarea Revoluţiei pentru Independenţă. Anul acesta, grecii de pretutindeni sărbătoresc 200 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la 1821, evenimentul cel mai important din istoria greacă modernă.