Anul şcolar viitor, în judeţul Tulcea, sistemul de învăţământ dual va funcţiona doar într-un liceu aflat în municipiu, chiar dacă în momentul de faţă acest sistem este aplicat şi în liceul din oraşul Măcin, potrivit datelor făcute publice vineri de Inspectoratul Şcolar Judeţean, în timpul unui eveniment organizat cu prilejul Zilei naţionale a meseriilor.
În momentul de faţă, sistemul de învăţământ dual, organizat la cererea agenţilor economici, se practică în Liceul tehnologic ‘Anghel Saligny’ din Tulcea şi la Liceul teoretic ‘Gheorghe Munteanu Murgoci’ din Măcin, dar pentru anul viitor doar şantierul naval a cerut continuarea colaborării cu liceul din Tulcea.
‘Implementăm această formă de învăţământ din anul 2017 şi astăzi observăm rezultatele şi relevanţa acestei forme de învăţământ prin succesul absolvenţilor noştri’, a declarat în timpul evenimentului directoarea Liceului tehnologic ‘Anghel Saligny’, Cristina Sultan.
Ea a mai spus că şantierul naval le oferă lunar elevilor care preferă acest tip de învăţământ pe lângă bursa profesională de 200 de lei asigurată de stat, o bursă de 600 de lei, iar cei cu rezultate foarte bune la cursuri mai primesc încă 200 de lei.
‘Pentru anul şcolar următor, avem în ofertă p clasă de învăţământ profesional mecanic auto, trei clase de învăţământ profesional dual la solicitarea Vard Tulcea SA, însă privim spre viitor şi am început demersurile de a obţine autorizaţia de funcţionare în meseria de marinar solicitată de agenţii economici din Tulcea’, a menţionat directoarea Cristina Sultan.
La rândul său, reprezentantul şantierului naval a apreciat în timpul evenimentului colaborarea cu instituţia de învăţământ.
De asemenea, în timpul mesei rotunde, absolvenţi şi elevi ai Liceului tehnologic ‘Anghel Saligny’ şi-au prezentat experienţa, în timp ce pe hol au fost expuse produse ale unor licee profesionale din judeţ, de la produse din panificaţie, până la obiecte artizanale.
‘Avem aici mai multe lucrări făcute în timpul orelor de practică, o barieră optică ce poate fi folosită în sisteme antifurt, un multitaster automat, standul pentru controlul firmelor luminoase, pentru controlul motoarelor, joc de lumini, dar şi nişte struţi făcuţi din motoare electrice’, au spus Mihai şi George, elevi ai Liceului tehnologic ‘Henri Coandă’.
Ziua naţională a meseriilor se sărbătoreşte anual pe data de 11 martie şi a fost instituită prin legea nr. 66/2019 cu scopul de a creşte gradul de conştientizare şi schimbare a mentalităţii în ceea ce priveşte importanţa şcolilor de meserii.