Ziua Timişoarei, care marchează împlinirea a 102 ani de la instaurarea administraţiei în limba română în Timiş-Torontal, prin intrarea în oraş, la 3 august 1919, a trupelor române conduse de colonelul Virgil Economu, este aniversată prin decernări de noi titluri de Cetăţeni de Onoare ai Municipiului, dar şi prin numeroase programe culturale.
Primarul Dominic Fritz a trecut în revistă, în cadrul şedinţei festive a Consiliului Local, istoria şi premierele cetăţii, remarcând faptul că astăzi, Timişoara înseamnă ‘acasă’ pentru 45% din populaţia judeţului Timiş, în care convieţuiesc 21 de etnii şi 16 culte religioase.
‘Timişoara oferă 95% din locurile de muncă disponibile în Polul de Creştere şi polarizează 80% din cifra de afaceri a judeţului. (…). Timişoara este oraş-magnet pentru importante investiţii în domeniul cercetării şi al producţiei în electromobilitate. Şi mai ales, Timişoara se pregăteşte pentru cea mai mare provocare a sa din ultimele decenii, cea de Capitală Culturală Europeană, o oportunitate istorică să promovăm aceste valori unice şi totodată europene ale oraşului şi, împreună cu ele, imaginea României în lume. (…). Provocarea noastră de astăzi este să generăm o schimbare sistemică a administraţiei locale care să ofere bunăstare pentru întreaga comunitate. Să fim primii. Să avem ambiţii mari. Ambiţiile noastre, ca administraţie, se leagă de atragerea de fonduri europene, de investiţii majore în toate domeniile, care să aducă din nou, în fiecare din noi, sentimentul de mândrie pentru oraşul nostru, pentru comunitatea din care facem parte, pentru cartierul în care trăim’, a punctat Dominic Fritz.
În şedinţa festivă, au devenit cetăţeni de Onoare ai Municipiului Timişoara postmortem jurnalistul Oscar Berger şi medicul Dorin Bratu şi le-au fost înmânate direct aceste distincţii fostul comentator sportiv la Radio Timişoara, Nicolae Secoşan, ‘pentru sport ca un creator de comunitate’, iar scriitoarei Smaranda Vultur, pentru ‘ataşament faţă de valorile interculturale timişorene’.
‘Ei sunt şi ne rămân o inspiraţie pentru cum ambiţiile noastre timişorene pot fi realizate şi în următorii 100 ani, cum civilizaţia noastră bănăţeană poate livra rezultate şi bunăstare şi pentru generaţiile viitoare. La fel ca în 1919, şi acum, administraţia şi comunitatea vor fi împreună pentru prefacerile ce vor urma, pentru că doar împreună avem şi capacitatea şi ambiţia necesare’, a remarcat primarul Dominic Fritz.
Ziua a început cu depuneri de coroane la monumentul comemorativ al colonelului Virgil Economu, urmate de un ceremonial militar-religios în Piaţa Unirii, manifestările culturale continuând în diferite cartiere.
De la ora 18.00, în Piaţa Unirii va avea loc un recital susţinut de ‘Voces Timisienses’ şi de un concert al Filarmonicii Banatul. Piaţa Libertăţii va deveni, de la ora 20.00, scena spectacolului de operetă ‘Voievodul Ţiganilor’, de Johann Strauss, oferit gratuit de Opera Naţională Română Timişoara.