Ziua Veteranilor va fi sărbătorită joi, în Bucureşti şi în garnizoanele în care există unităţi militare ce au executat misiuni în teatrele de operaţii, prin organizarea unor ceremonii militare şi religioase, în format restrâns şi cu respectarea măsurilor de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2.
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, astfel de ceremonii vor avea loc şi în teatrele de operaţii în care sunt, în prezent, militari români.
În Capitală, joi dimineaţa, la Monumentul eroilor căzuţi în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, aflat în Parcul Tineretului, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă şi vor fi depuse coroane de flori. Din cauza pandemiei de coronavirus ceremonia se va desfăşura fără public.
Tot cu prilejul Zilei Veteranilor va fi lansată pagina din internet dedicată misiunilor externe la care au luat parte militari ai Armatei României: misiuni.mapn.ro. Aici sunt prezentate, pe secţiuni, misiunile şi operaţiile aflate în curs de desfăşurare, cum ar fi cele din Polonia, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina sau Marea Mediterană, precum şi cele deja încheiate – Afganistan, Irak.
Ziua Veteranilor a fost instituită prin lege în 2014 şi are ca scop recunoaşterea meritelor personalului Armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi.
Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei: intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11,00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
În perioada 1996 – 2021, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.