Filarmonica de Stat Oradea sărbătoreşte Ziua Naţională a României, joi, 1 Decembrie, cu un concert dedicat muzicii româneşti, care îl va avea ca solist pe Horia Maxim la pian, orchestra fiind condusă de maestrul Radu Postăvaru.
Una din cele trei lucrări interpretate va fi Suita simfonică ‘Prin munţii Apuseni’, compusă de Marţian Negrea în patru tablouri: Pe Arieş în sus, Cetăţile Ponorului, Gheţarul Scărişoara şi Izbuc.
Potrivit comunicatului Filarmonicii, accesul la acest concert este gratuit, publicul meloman având ocazia să audieze şi câte o lucrare din creaţia compozitorilor Pascal Bentoiu – Suita ardelenească op. 6 şi Paul Constantinescu – Concert pentru pian şi orchestră.
Din sutele de jocuri şi cântece populare prelucrate, Pascal Bentoiu a ales patru lucrări culese de el – Învârtita, Jieneasca, Dealungu şi Danţu – şi reunite în Suita ardelenească, pentru a reda, în stil simfonic, spiritul românesc transilvănean. Pascal Bentoiu s-a născut în anul 1927 la Bucureşti şi s-a stins din viaţă în anul 2016. Acesta a ales drumul muzicii de la o vârstă precoce, la formarea sa contribuind cu mare însemnătate compozitorul Mihail Jora. În creaţia lui Bentoiu se regăsesc lucrări simfonice, instrumentale, camerale şi operă.
Paul Constantinescu, născut la Ploieşti în anul 1909 şi decedat la Bucureşti în 1963, s-a remarcat prin preocuparea sa faţă de folclor şi faţă de melosul bizantin, şi nu în ultimul rând, pentru creaţia sa cuprinzătoare. Chiar dacă a fost atras de toate ramurile artei: poezie, artă plastică şi cinematografie, totuşi Paul Constantinescu a ales muzica, drept domeniu de activitate. Acesta a fost la rândul lui discipolul lui Mihail Jora, studiind armonia, contrapunctul şi compoziţia cu domnia sa. Creaţia sa cuprinde muzică de teatru, simfonică şi vocal-simfonică, de cameră, de film, muzică corală sau instrumentală. Una dintre lucrările sale este Concertul pentru pian şi orchestră din anul 1952. Pe lângă activitatea sa componistică, Paul Constantinescu a mai fost violonist, dirijor şi profesor la Conservatorul din Bucureşti.
Din seria celor trei compozitori, doar Marţian Negrea a fost originar din Transilvania. Acesta s-a născut în judeţul Sibiu, comuna Valea Viilor, în anul 1893 şi a decedat la Bucureşti, 80 de ani mai târziu. Marţian Negrea a început să studieze vioara la Sibiu, finalizându-şi studiile muzicale la Viena după Primul Război Mondial. În ceea ce priveşte compoziţia, s-a remarcat în special prin muzica de cameră, Negrea având o vocaţie romantică. Însă acesta a compus cu succes şi muzică simfonică şi vocal-simfonică, lucrări pentru pian, muzică de film şi o singură operă. Din muzica dedicată ecranizării cinematografice face parte şi Suita simfonică ‘Prin Munţii Apuseni’ op. 20, care datează din anul 1953. Marţian Negrea a avut şi o activitate didactică şi de cercetare foarte intensă. Acesta a fost profesor la Conservatoarele din Cluj şi Bucureşti şi a scris numeroase articole şi studii, printre acestea aflându-se şi prima publicare a zece piese în caracter românesc din Codex Caioni.
Horia Maxim este unul dintre cei mai valoroşi pianişti români, fiind frecvent invitat ca solist al orchestrelor simfonice din România şi din străinătate. Acesta a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, urmând apoi o carieră solistică pe trei continente şi abordând un repertoriu vast, de la Baroc până la muzica contemporană. În plus, Horia Maxim a înregistrat lucrări la radio sau televiziune şi a prezentat numeroase piese în primă audiţie. În prezent, activitatea sa artistică este completată de cea pedagogică, acesta fiind profesor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. În această calitate, este invitat frecvent ca membru în diferite jurii naţionale şi internaţionale.
Dirijorul Radu Postăvaru s-a născut la Iaşi într-o familie de muzicieni. Acesta a studiat arta dirijatului la Universitatea de Arte din Iaşi şi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, avându-i ca profesori pe Horia Andreescu, Dan Constantinescu şi alţii. De asemenea, a participat la masterclass-uri în ţări precum Germania, Franţa şi Italia. În concertele sale, Radu Postăvaru promovează modernitatea, muzica contemporană şi tinerii interpreţi. În perioada 2015-2020 a fost profesor-asociat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, iar în prezent este dirijorul principal al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti.