Prefectul Dumitru Ţiplea, a declarat marţi că are în atenţie, împreună cu instituţiile de arme, controlul transferurilor de deşeuri în vama Borş II, pentru a păstra judeţul Bihor curat.
‘Încă de la numirea mea ca prefect am susţinut şi am insistat asupra importanţei activităţii Gărzii de Mediu Bihor. În coordonare cu comisarii bihoreni am demarat cele mai ample acţiuni de salubrizare în judeţ, ale căror rezultate sunt vizibile. În perioada următoare avem în plan, în coordonare cu instituţiile de arme, supravegherea şi controlul transferurilor de deşeuri în vama Borş II, pentru a păstra Bihorul curat’, a declarat, într-un comunicat de presă, Dumitru Ţiplea.
Potrivit prefectului, în prima jumătate a anului, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu, în coordonare cu Prefectura, a efectuat un număr total de 543 inspecţii în judeţ, fiind aplicate 161 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 2.390.000 lei.
Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea respectării prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului, a măsurilor de rectificare impuse de către comisari cu ocazia controalelor anterioare, precum şi verificarea unor sesizări şi reclamaţii.
De asemenea, au fost înaintate cinci sesizări către organele de cercetare penală şi trei sesizări către Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor.
Sesizările către organele de cercetare penală au fost înaintate, după cum urmează: 2 pentru incendieri de vegetaţie in arii naturale protejate, 2 pentru incendieri de deşeuri şi o sesizare pentru introducerea de acid sulfuric în reţeaua de alimentare cu apă a localităţii Câmpani de Pomezeu.
Sesizările către Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Bihor au fost efectuate în baza unor neconformităţi constatate în urma controalelor la 3 societăţi cu obiect de activitate colectarea deşeurilor nepericuloase, în speţă deşeuri de sticlă.
Garda de Mediu Bihor a întreprins, de asemenea, controale în sprijinul beneficiarilor fondurilor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, fiind întocmite 119 note de constatare, necesare solicitanţilor / beneficiarilor pentru obţinerea finanţării în vederea implementării proiectelor.