Numeroase cabinete ale medicilor de familie din Arad au fost ‘luate cu asalt’ de pacienţi care cer reţete pentru eliberarea tabletelor cu iod, mulţi dintre solicitanţi fiind persoane peste 40 de ani, chiar pensionari, care nu trebuie să ridice aceste tablete distribuite de Ministerul Sănătăţii.
Preşedintele Societăţii Medicilor de Familie (SMF) Arad, Adrian Dărăbanţiu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că numeroşi medici de familie s-au plâns că nu îşi mai pot desfăşura adecvat activitatea din cauza numărului mare de persoane care vin pentru aceste reţete sau dau telefoane pentru a se interesa de ele.
‘Este o nebunie declanşată în mod gratuit de nişte declaraţii venite de la Ministerul Sănătăţii, deşi nu există niciun pericol iminent de expunere la valori mari de radiaţii. Eu în prima zi după declaraţii am avut aproape 20 de pacienţi la uşă care au venit pentru reţete ca să ridice tabletele cu iod din farmacie. Cel mai simpatic lucru este că jumătate dintre ei sunt persoane peste 40 de ani, chiar pensionari, care nu sunt beneficiari ai acestor pastile, pentru că după vârsta de 40 de ani ele nu trebuie luate. Totuşi, ei vin să ceară lămuriri şi spun că e dreptul lor să primească, iar noi pierdem mult timp să le explicăm că doar cei sub 40 de ani primesc tabletele’, a spus Dărăbanţiu.
Conform acestuia, numeroşi medici de familie din judeţ ‘s-au revoltat din cauza situaţiei create’.
‘Vă daţi seama că pe lângă pacienţii care mă sună şi pe numărul privat să se intereseze de pastilele de iod, ma sună şi medicii de familie să se plângă că sunt luaţi cu asalt sau bombardaţi cu telefoane. Pe grupul de WhatsApp pe care suntem înregistraţi medicii de familie din judeţ doar despre problema asta se discută. Facem apel la oameni să înţeleagă că nu există niciun motiv de isterie şi îi rugăm să înţeleagă că prioritatea noastră este să ne îngrijim pacienţii care vin la noi în mod programat. Este aproape imposibil să primim zeci de pacienţi pe zi pentru aceste reţete, care nu sunt o urgenţă, în condiţiile în care avem pacienţi programaţi cu boli reale’, a mai spus preşedintele SMF Arad.
El consideră că tabletele ar fi trebuit ridicate direct din farmacii, fără implicarea medicilor de familie.
‘Este o procedură birocratică în care am fost implicaţi inutil, complicând şi viaţa beneficiarilor, care trebuie să facă două drumuri – la medicul de familie şi farmacie – pierzând câteva ore din zi. Ar trebui să le poată ridica direct de la farmacie, cu buletinul, şi să existe o bază de date online cu cei care au ridicat tabletele’, a mai spus Dărăbanţiu.
În judeţul Arad există aproximativ 240 de cabinete de medici de familie, majoritatea fiind membre ale Societăţii Medicilor de Familie.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, 25 de farmacii din judeţ eliberează tabletele cu iod pe baza reţetei de la medicul de familie.
În urmă cu o săptămână, DSP Arad informa că doar 32 de tablete din medicamentul ‘Iodură de potasiu’ au fost eliberate în farmacii , în timp ce numărul tabletelor disponibile în judeţ este de 198.771. Informaţiile sunt actualizate o dată pe lună.
DSP transmite că medicamentul ‘este utilizat în scopul blocării eficace a absorbţiei radioactive, fiind necesară administrarea lui cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii’.
‘Este important de menţionat că acest medicament se va administra numai la indicaţiile autorităţilor şi doar în caz de eveniment sau incident nuclear. Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore. Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 de ani’, au precizat reprezentanţii DSP Arad.
USR l-a criticat marţi pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţinând că acesta ‘induce panică generală şi decredibilizează sistemul de sănătate din România’ cu ultimele declaraţii pe care le-a făcut privind distribuirea pastilelor de iod.
‘Ministrul Alexandru Rafila seamănă panică în rândul românilor şi decredibilizează întregul sistem de sănătate cu ultimele declaraţii iresponsabile privind pastilele de iod. Nu în ultimul rând, ministrul Sănătăţii îngreunează sau chiar blochează activitatea medicilor de familie şi accentuează riscurile pentru pacienţii cu probleme curente de sănătate, care se vor confrunta cu timpi mai mari de aşteptare până vor beneficia de consultaţie’, se arată într-un comunicat de presă al USR.