Doar 1% din totalul pastilelor de iodură de potasiu, puse gratuit la dispoziţia populaţiei cu vârsta de până la 40 de ani, au fost ridicate din farmacii, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, Teodor Ferariu.
Potrivit acestuia, numărul de persoane care au primit comprimate în baza prescripţiilor emise de medicii de familie este de 1.556, în condiţiile în care în farmaciile din Botoşani au fost distribuite aproximativ 150.000 de astfel de comprimate.
‘Probabil reţete emise de medicii de familie sunt mai multe, dar nu am de unde să ştiu. Deocamdată atâtea au fost ridicate. Lumea nu se înghesuie. Probabil că nu s-a informat suficient. Aşteptările erau mai mari. Lumea speră să nu existe niciun risc şi de aceea nu s-a prezentat la medicul de familie să solicite reţete’, a afirmat Ferariu.
Iodura de potasiu este un medicament care poate fi utilizat ca metoda de protecţie în situaţii de urgenţă nucleară care implică emisie de iod radioactiv. Ea funcţionează numai pentru a preveni absorbţia iodului radioactiv în glanda tiroidă.
Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele şase ore după anunţul autorităţilor, în doză unică. Din acest motiv, populaţia este sfătuită să ridice pastilele din farmacii şi să nu le folosească înainte de recomandarea autorităţilor sanitare.