Numărul persoanelor care au suferit toxiinfecţii alimentare după ce au mâncat ecleruri oferite la pachet la finalul unei nunţi care a avut loc sâmbătă, în Cetatea de Baltă, este în creştere, de la 38 de cazuri joi dimineaţa la 50 în cursul serii, respectiv de la 21 internaţi la 34, printre cei spitalizaţi aflându-se şi 7 copii, potrivit informaţiilor transmise de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba.
De asemenea, s-a constatat prezenţa salmonellei spp în probele de coprocultură ale mai multor pacienţi, precum şi în proba luată de la persoana care a preparat, porţionat şi ambalat prăjiturile, în fapt administratorul unui laborator de cofetărie. Totodată, o probă luată de pe mâna acesteia arată prezenţa stafilococului coagulazopozitiv şi a stafilococului hemolitic.
Potrivit informaţiilor transmise joi seara de către DSP Alba, au fost înregistrate până acum 50 de cazuri de toxiinfecţie alimentară, din care 34 de persoane se află internate. Dintre acestea, 21 sunt internate la Spitalul Municipal Blaj, din care 5 la Pediatrie şi 16 la Boli Infecţioase, 11 la Spitalul Municipal Târnăveni, judeţul Mureş, 1 la Pediatrie Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia şi 1 la Spitalul de Pediatrie Sibiu.
Anterior, în cursul zilei, DSP Alba anunţase 38 de cazuri de persoane cu vărsături, scaune diareice multiple, febră, astenie fizică şi dureri musculare, din care 21 internaţi, inclusiv o persoană la ATI Târnăveni, cu infecţie renală acută.
DSP Alba a mai precizat că rezultatele probelor arată prezenţa salmonellei spp, inclusiv în cele două pentru coprocultură de la administrator. Totodată, probele de mediu recoltate de la laboratorul de cofetărie arată că, din 9 teste de sanitaţie de pe suprafeţe de lucru şi utilaje, 2 probe depăşesc limita admisă pentru microorganisme aerobe mezofile (de pe cântar şi frigider materie primă), 2 probe sunt peste valoarea admisă pentru enterobacteriaceae (tavă prăjitură şi planşetă) şi 1 probă prezintă bacterii coliforme (mixer planetar).
De asemenea, într-o probă de pe planşetă şi în cea luată de pe mâna femeii care a pregătit prăjiturile este prezent atât stafilococul coagulazopozitiv, cât şi stafilococul hemolitic.
Deoarece în rândul celor simptomatici erau şi persoane care nu au participat la nuntă, dar au consumat ecleruri primite de la miri ca pachet pentru acasă, DSP Alba a considerat eclerul ca fiind alimentul incriminat, mai ales că în meniul de la nuntă nu era inclus.
Livrarea prăjiturilor a fost făcută de la laborator, ambalate în caserole de unică folosinţă, care au fost preluate cu autoturismul propriu de către mire.
Deoarece existau comenzi luate pentru evenimente care se desfăşoară la sfârşitul acestei săptămâni, DSP Alba a considerat ‘un risc pentru sănătatea publică funcţionarea în continuare a laboratorului de cofetărie’ şi, ca urmare, s-a procedat la suspendarea temporară a activităţii.