Numărul de paturi de terapie intensivă pentru nou-născuţi va creşte cu 124 printr-un program realizat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar alte 90 vor fi dotate complet, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
‘Pentru dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice în secţiile de terapie intensivă pentru nou-născuţi sunt cinci obiective majore. (…) Vom creşte cu 124 de paturi, faţă de cele existente dotate complet. La cel de-al doilea obiectiv va fi şi completarea dotării existente în momentul de faţă pentru încă 90 de paturi’, a precizat Rafila.
Potrivit acestuia, vor fi amenajate în cadrul aceluiaşi proiect şi opt centre regionale pentru formarea resursei umane.
‘Fără resursă umană calificată toate aceste lucruri sunt inutile. Cel de-al treilea obiectiv al acestui proiect este amenajarea, organizarea unor centre de formare. Opt centre de formare regională acolo unde există instituţii universitare sau există formatori care pot să pregătească specialişti în domeniu. Nu este un lucru uşor, durează. Nu trebuie să uităm că aceste structuri trebuie să funcţioneze în program permanent’, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Un alt obiectiv din cadrul programului este realizarea screeningului pentru prevenţia marformaţiilor congenitale cardiace, dar şi a altor afecţiuni.
‘Al patrulea obiectiv – screeningul şi prevenţia malformaţiilor congenitale cardiace. (…) Este bine ca toţi copiii să beneficieze de posibilitatea de a face un astfel de screening şi pentru alte afecţiuni, de exemplu retinopatia de prematuritate. Această componentă oferă 260.000 de euro pentru screening pentru maternităţile de grad 3, iar pentru maternităţile de grad 2 – 45.000 de euro’, a explicat Alexandru Rafila.
Ministrul a adăugat că urmează să se achiziţioneze 12 unităţi mobile de terapie intensivă neonatală, care sunt ‘extrem de importante pentru ca un copil să poată să ajungă într-una dintre maternităţile de grad 3 în condiţii de siguranţă’.
Conform medicului Cătălin Cîrstoveanu de la Spitalul ‘Marie Curie’, ţara noastră, în mod normal, la o populaţie de 20 milioane, are nevoie de aproximativ 400 de paturi de terapie intensivă nou-născuţi.
‘Problema noastră este că avem în jur de 200 – 250, cu mare îngăduinţă. (..) Este o problemă pe care o avem de când ne ştim noi. Nu am făcut nimic noi ca ţară pentru asta, iar astăzi este un lucru foarte important. (…) Încercăm să creăm minimum 100 de paturi. Noi ne dorim 124 de paturi. (…) Paturile pe care le avem astăzi şi le numim de terapie intensivă, noi le numim de terapie intensivă, dar cu toţii ştim că nu toate sunt chiar paturi de terapie intensivă pentru că nu toate sunt utilate cum trebuie’, a afirmat Cîrstoveanu.