Expertul oenolog Dorin Popa a lansat miercuri, la Universitatea Oradea, un proiect numit ‘Cultura şi civilizaţia vinului în mediul universitar’ prin care îşi propune să cerceteze şi să popularizeze consumul conştient şi responsabil de vin în rândul tinerilor.
‘Proiectul va începe cu o perioadă de cercetare sociologică a mediului universitar orădean, de circa şase luni, în care vom studia nivelul de informare şi educaţie a studenţilor şi cadrelor didactice referitoare la civilizaţia şi cultura vinului. Să vedem câţi dintre ei consumă vin, ce fel de vin, dacă au informaţii de ritual – temperaturi, accesorii elegante, dacă ştiu despre istoria vinului, geografia lui, care sunt atributele de aliment, de terapie, de religie etc. Abia apoi vom alege forma de abordare cea mai eficientă de a-i implica pe studenţi pentru a-şi completa educaţia în relaţia lor cu vinul,’ a declarat miercuri, pentru AGERPRES, universitarul Dorin Popa.
Alături de Dorin Popa, care este preşedintele Asociaţiei ‘Millesime’, a fost invitat şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea, care a amintit că vinul este deseori pomenit în scripturi.
‘Prin consacrare, vinul devine sângele Domnului. Vinul este alimentul care aduce bucurie, frumuseţe, sărbătoare’, a spus prelatul, adăugând că marile religii monoteiste ale lumii împărtăşesc un respect fundamental faţă de vin. ‘Apa este viaţă, vinul este bucurie’, a afirmat episcopul Bercea.
Dorin Popa a afirmat că proiectul ‘Cultura şi civilizaţia vinului în mediul universitar’ este o iniţiativă fără precedent în România, care se doreşte a fi multiplicată şi la nivelul altor comunităţi academice din ţară.
În susţinerea proiectului universitar, de informare şi educaţie, cu această ocazie, a fost lansat şi volumul ‘Marea carte a vinului’, scris în urmă cu câţiva ani de germanul Jens Priewe, reeditat la Oradea, la editura ‘Casa’.
‘Noi am aflat că aceasta este cea mai complexă carte despre vin, cu capitole consistente, cuprinzătoare. Este o carte A4, cu 300 de pagini, o carte mare, într-adevăr. Volumul este foarte bine structurat şi organizat. Eu am scris prefaţa, ba, mai mult, autorul a acceptat să facem anumite modificări în carte şi să actualizăm partea care se referă la România pentru că era tristă, aşa cum o prezenta el. Am introdus şi patru soiuri româneşti, deci am refăcut puţin cartea, pentru scopul nostru’, a mai declarat Dorin Popa.
Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc miercuri în Aula Magna renovată a Universităţii din Oradea, în prezenţa rectorului Constantin Bungău. Acesta a spus că activităţile extracuriculare sunt, deopotrivă, importante pentru studenţi şi cadre didactice, deoarece educă şi formează oameni. Rectorul a subliniat şi faptul că evenimentul este doar primul dintr-o serie de activităţi care îşi propun să promoveze cultura şi civilizaţia vinului, la nivelul Universităţii din Oradea existând chiar ‘intenţia de a inova şi breveta soluţii pentru acest domeniu’.