‘Abonamente medicale – impact social şi avantaj pe piaţa muncii’ a constituit tema dezbaterii care a reunit, joi, la Palatul Parlamentului, reprezentanţi autorităţilor, ai Parlamentului şi pe cei ai sistemului medical privat pentru a discuta despre importanţa abonamentelor medicale asupra stării de sănătate a românilor şi rolul lor în prevenţie.
Astfel, s-a apreciat faptul că abonamentele de sănătate au un rol în degrevarea presiunii asupra sistemului public de sănătate, fiind totodată un instrument eficient de economisire şi de finanţare a sistemului medical. S-a mai subliniat necesitatea stabilirii unor reglementări clare privind serviciile medicale cuprinse în abonamentele medicale pentru a conferi predictibilitate investiţională furnizorilor de servicii medicale private.
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a subliniat importanţa covârşitoare pe care o au asigurările de sănătate pentru toate ţările dezvoltate, care ţin la cetăţenii lor, alături de necesitatea investiţiilor puternice atât în sistemul public, cât şi cel privat şi colaborarea acestora.
‘Preocuparea tuturor este de aceea de a creşte speranţa de viaţă a cetăţenilor şi de a creşte calitatea vieţii, pentru că, aşa cum le place occidentalilor să spună, 50 este noul 30. Dar cum ajungi ca 50 să fie noul 30 de ani? Prin grijă faţă de sănătatea ta, prin prevenţie şi nu prin a ajunge în ultima clipă la medic, la spital, la specialist, la camera de gardă, exceptând urgenţele majore. Cum putem realiza aceste deziderate? Doar împreună, sistemul public, sistemul privat. (…) Suntem deschişi să transformăm acele idei în iniţiative legislative, în acte normative, împreună cu colegii noştri din Parlament’, a arătat Gabriela Firea.
Ministrul Familiei a amintit că a reuşit, în aceste zile, reluarea pentru întreaga ţară a programului privind decontarea de către stat a procedurilor pentru creşterea natalităţii. Este vorba despre 3.000 de euro pe care îi acordă statul, prin Ministerul Familiei, cuplurilor sau persoanelor care aplică la acest program şi care sunt declarate cupluri infertile.
‘Este un pas semnificativ, pentru că declinul demografic este accentuat în ultima perioadă. Anul trecut s-au născut mai puţin de 180.000 de copii în ţara noastră. Cifra pentru anul actual este în scădere, de asemenea cu 20 – 25 %, şi trebuie să fie luate măsuri pe toate nivelurile’, a transmis ministrul.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a pledat pentru acele politici publice care să încurajeze şi să ducă la o Românie sănătoasă pentru locurile de muncă ale angajaţilor.
‘România trebuie să asigure un pachet de servicii care să ducă la o astfel de dezvoltare – şi aici vorbim de educaţie, aici vorbim de servicii de sănătate, de întregul pachet care duce la un demers pe termen lung şi la sustenabilitatea economiei româneşti. Un loc de muncă în industrie generează alte 8 locuri de muncă din lanţul orizontal, dispariţia unui loc de muncă din industrie practic duce la dispariţia celorlalte 8 locuri de muncă. Tocmai de aceea este important ca sănătatea angajaţilor să fie prioritară. (…) Este momentul să discutăm serios cum putem să încurajăm producătorii de echipamente medicale să vină în România, să producă aceste echipamente medicale şi să asigure, împreună cu dumneavoastră, cei care asiguraţi serviciile medicale, acest pachet, astfel încât să avem un nivel de independenţă din perspectiva serviciilor medicale şi a ceea ce poate statul şi industria privată să ofere. Trebuie să încurajăm investiţiile în servicii medicale’, a punctat ministrul Economiei.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că atitudinea cea mai eficientă privind investiţia în sănătate este prevenţia, a subliniat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
‘Cum se poate face prevenţia? (…) Sunt chestiuni punctuale care se pot face. (…) Însă, dacă lăsăm deoparte chestiunile punctuale, un lucru este cert: dacă ai acces să mergi la servicii medicale, poţi să şi beneficiezi de ele. Dacă din oricare motiv, fie că este unul geografic, fie că este unul pur şi simplu de acces, care nu face să te prezinţi la medic, până la urmă nu poţi să beneficiezi de tot ceea ce oferă ştiinţa, şi de tot ceea ce oferă medicina din ziua de astăzi. (…) Abonamentele medicale au un rol în acest sens (de prevenţie – n.r.) şi trebuie să ne uităm şi cum funcţionează, sincer, fără patos, o societate modernă’, a arătat el.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Mihai Precup a subliniat necesitatea existenţei unor proiecte viabile care să poată fi finanţate şi a invitat pe această cale actorii privaţi să-şi dea concursul pentru a lucra alături de autorităţile statului, argumentând că doar prin parteneriate publice-private pot fi deblocate investiţii majore în România.
‘Nu cred că avem neapărat o provocare în ceea ce priveşte resursele financiare. Marea provocare pe care o vedem este execuţia bugetară, dacă vreţi, în ceea ce priveşte sănătatea. Mă uitam ieri pe cifre – suntem la 41 % execuţie bugetară pe investiţii în sănătate la luna octombrie, deci cred că în această direcţie trebuie să lucrăm, să pregătim proiecte viabile, eligibile pentru a fi finanţate, cu atât mai mult cu cât avem bani din partea instituţiilor financiare internaţionale. (…) În ceea ce priveşte investiţiile în sănătate, reiterez că bani sunt, atât din partea bugetului, cât mai ales din partea instituţiilor financiare internaţionale’, a transmis Mihai Precup.
Evenimentul, organizat de Intact Media Group, a fost moderat de directorul executiv Alessandra Stoicescu. Printre participanţi s-au numărat reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Camerei Deputaţilor şi Senatului, Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private, Băncii Comerciale Române (BCR), Bosch România, reţelei private de sănătate Regina Maria, MedLife Group, alţi invitaţi.