Asociaţia Română Anti-SIDA a solicitat luni ‘factorilor de decizie’ să pună la dispoziţia tuturor cetăţenilor, gratuit, metodele de prevenire HIV/SIDA de ultimă generaţie, inclusiv tratamentul pre-expunere, în funcţie de nevoile fiecărei persoane.
Potrivit asociaţiei, România ‘nu are în prezent un document strategic’ în domeniul HIV/SIDA şi nu alocă fonduri pentru prevenire, nici pentru publicul general, nici pentru grupurile vulnerabile.
‘În ultimii ani, şi mai ales din cauza pandemiei COVID 19, resursele alocate prevenirii şi tratamentului au scăzut la nivel global. România, care nu a atins niciodată nivelul optim de finanţare a prevenirii, şi care, anual, se luptă cu perioade de lipsă a tratamentului, nu are în prezent un document strategic în domeniul HIV/SIDA şi nu alocă fonduri pentru prevenire, nici pentru publicul general, nici pentru grupurile vulnerabile’, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Române Anti-SIDA remis cu ocazia Zilei Mondiale SIDA.
Reprezentanţii asociaţiei cer factorilor de decizie să ‘creeze acces universal, egal, simplu, continuu’ şi pe termen lung la serviciile de prevenire şi tratament, să finanţeze serviciile medico-sociale, de prevenire şi îngrijire, atât cele din sistemul public de sănătate, cât şi cele ale organizaţiilor neguvernamentale, pentru persoanele cele mai vulnerabile la infecţia cu HIV: bărbaţi care fac sex cu bărbaţi, persoane care consumă droguri, lucrători sexual, deţinuţi, persoane transgender.
Asociaţia Română Anti-SIDA mai solicită includerea persoanelor afectate în toate demersurile care le privesc (în special în cazul modificărilor legislative) şi să lucreze în parteneriat cu societatea civilă.
Totodată, reprezentanţii asociaţiei mai cer ‘factorilor de decizie’ să recunoască ‘în mod formal’ testarea comunitară pentru HIV, hepatită B/C, drept soluţie pentru stoparea epidemiilor – screening simplu, nemedical, accesibil tuturor în mod anonim şi voluntar.
În România, la 30 iunie 2022, trăiau 17.536 persoane cu HIV/SIDA, iar în primele şase luni ale acestui an fuseseră depistate 264 de cazuri noi.
Peste 200 de persoane s-au testat la centrele ARAS între 21 şi 24 noiembrie, pentru HIV şi Hepatită C şi peste 800 de persoane au solicitat un autotest de la ARAS, pe care îl vor primi acasă săptămâna următoare.