AcasăStiri generaleBihor: A fost lansată filiala judeţeană a Ambulanţei pentru Monumente

Bihor: A fost lansată filiala judeţeană a Ambulanţei pentru Monumente

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, înfiinţarea filialei judeţene a Ambulanţei pentru Monumente, eveniment ce are loc în contextul Zilei Culturii Naţionale.

Primele intervenţii ale Ambulanţei pentru Monumente în judeţul Bihor vor avea loc în vara acestui an, pentru salvarea a bisericilor de lemn din localităţile Luncşoara şi Fâşca.

‘Am dorit să venim cu ceva concret pentru această Zi a Culturii. Este un proiect foarte drag şi foarte aşteptat de noi. Dincolo de atribuţiile de serviciu ca prefect al judeţului, am şi o motivaţie personală pentru acest demers. M-am născut în Maramureşul istoric, pe valea Izei, în comuna Ieud, unde tradiţia şi cultura este la ea acasă. Copil fiind, străbunica mea mă ducea în fiecare zi la biserica de lemn din deal. Din cele trei biserici din localitate, una de zid şi două de lemn, acestea din urmă sunt în Patrimoniul UNESCO. Biserica de lemn din şes, 1699 şi cea din deal, 1364, cea mai veche biserică de lemn din Maramureş, unde s-a găsit şi Codicele de la Ieud, 1391, cea mai veche scriere în limba română din ţară’, a declarat prefectul Dumitru Ţiplea.

La conferinţa de presă au participat, alături de prefect, coordonatorul naţional al Ambulanţei pentru Monumente, arhitectul Eugen Vaida, coordonator al Grupului de Lucru Rural al Ordinului Arhitecţilor din România şi director pentru România la The Prince’s Foundation, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Adriana Ruge, coordonatorul Ambulanţei pentru Monumente Bihor, arh Adrian Pescaru şi preşedinta Asociaţiei Laborator Zero Pozitiv, arh Zsak Ivett Greta, asociaţie prin care va funcţiona Ambulanţa pentru Monumente.

‘Este pentru prima dată când beneficiem de o asemenea onoare să lansăm o Ambulanţă în cadrul unor instituţii colaboratoare. Sigur că avem sprijinul instituţiilor aproape oriunde lucrăm şi chiar sprijin financiar, însă contează şi aceste mesaje de bun venit,’ a declarat coordonatorul naţional al Ambulanţei pentru Monumente, arhitectul Eugen Vaida.

Acesta a făcut o prezentare a activităţii Ambulanţei pentru Monumente, înfiinţată în 2016, în prezent având nouă filiale. S-a reuşit, până acum, salvarea a 85 de monumente, din cele circa 600 aflate în stare de colaps sau precolaps.

Potrivit Adrianei Ruge, proiectul pilot va demara în judeţ, în vara anului 2023, prin intervenţii asupra a două biserici de lemn din localităţile Luncşoara şi Fâşca, ale căror învelitori sunt degradate şi favorizează distrugerea interioară prin apa pluvială.

Acestea fac parte din grupul celor 20 de biserici de lemn aflate în stare critică din totalul celor 59 din judeţ. ‘Bisericile de lemn reprezintă mărturii materiale ale conştiinţei comunităţilor rurale, reprezentative pentru arhitectura tradiţională şi vernaculară’, a menţionat reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

Lucrările vor dura între 3 şi 5 săptămâni şi vor avea loc sub coordonarea Ambulanţei pentru Monumente, fiind semnate contracte de parteneriat între primăriile locale, asociaţie şi parohii, fiecare parte asumându-şi responsabilităţi specifice. Ca la fiecare asemenea proiect, a precizat Eugen Vaida, sunt aşteptaţi voluntarii, mai ales studenţii din domeniul patrimonial.

Potrivit prefectului, Direcţia pentru Cultură a judeţului gestionează, cu un personal foarte redus, un patrimoniu foarte bogat al judeţului. În lista monumentelor istorice, ediţia 2015, sunt 455 de poziţii, din care 170 de situri arheologice, 30 de monumente de for public şi 245 de clădiri, din care 59 biserici de lemn.

Lucrările de intervenţii la monumente se vor derula prin Asociaţia Laborator Zero Pozitiv, asociaţie cu activitate în domeniul promovării arhitecturii contemporane şi a patrimoniului de arhitectură şi urbanism prin programe de conştientizare şi reabilitare. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks