Numărul copiilor cu vârsta de până în trei ani diagnosticaţi cu malnutriţie proteino-calorică este în creştere în judeţul Vaslui, conform datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), în cursul anului 2022 fiind luaţi în evidenţă 62 de astfel de copii, faţă de 55 în 2021.
‘În anul 2022, în judeţul Vaslui au fost luaţi în evidenţă cu malnutriţie proteino-calorică 62 de copii cu vârste cuprinse între 0-3 ani, dintre care 52 cazuri sub un an, la sfârşitul anului 2022 fiind rămase în evidenţa medicilor pediatri 99 cazuri de malnutriţie proteino-calorică în rândul copiilor de 0-3 ani. Ponderea cea mai mare a cazurilor luate în evidenţă se înregistrează în mediul rural, fapt ce poate fi asociat cu un nivel de trai mai scăzut şi cu o alimentaţie necorespunzătoare cantitativ şi calitativ’, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Toplicianu.
Reprezentantul DSP Vaslui a menţionat că Ministerul Sănătăţii derulează Programul naţional de sănătate a femeii şi copilului care are ca obiective îmbunătăţirea stării de sănătate a copilului, respectiv îmbunătăţirea stării de sănătate a femeii, program care se desfăşoară şi la nivelul judeţului Vaslui.
‘În cadrul subprogramului de nutriţie şi sănătate a copilului, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui şi Spitalul Municipal de Urgenţă ‘Elena Beldiman’ Bârlad derulează Intervenţia Profilaxia malnutriţiei la copiii cu greutate mică la naştere care se adresează copiilor cu greutatea sub 2.500 de grame şi copiilor cu greutatea de până la 3.000 de grame până la vârsta de trei luni, cu scopul recuperării nutriţionale. De asemenea, reţeaua de asistenţă medicală comunitară coordonată metodologic de DSP Vaslui monitorizează copiii cu greutate mică la naştere pentru a fi luaţi în evidenţă şi, după caz, asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari sesizează serviciul social la nivel local’, a precizat reprezentantul DSP Vaslui.
Totodată, aceasta a subliniat importanţa consultaţiei prenatale care ar putea preveni naşterile premature şi mortalitatea infantilă, având în vedere că nutriţia din timpul sarcinii şi din perioada postnatală are consecinţe asupra sănătăţii pe termen lung. AGERPRES / (AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă)