O clădire veche de peste 150 de ani din Satu Mare, în care a funcţionat o congregaţie de surori şi care a fost retrocedată Episcopiei Romano-Catolice, a fost transformată într-un centru medical, cu finanţare provenită şi de la Guvernul Ungariei.
Inaugurarea centrului Centrului Medical Ham Janos a avut loc, joi, în prezenţa ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a unor oficialităţi din Ungaria şi a reprezentanţilor autorităţilor locale.
‘Episcopia Romano-Catolică a găsit o destinaţie, poate cea mai fericită, cea din domeniu medical, de care vor beneficia toţi membrii comunităţii, indiferent de religia, de etnia noastră, avem acces la servicii medicale de vârf. E o bucurie pentru că în acest domeniu s-a ales partea de vasculară de care judeţul Satu Mare avea foarte mare nevoie. Ne bucurăm că am putut să ajutăm prin acest program transfrontalier’, a spus ministrul Cseke Attila.
Potrivit Episcopiei, clădirea, cunoscută ca Zarda, a fost ridicată de episcopul Ham Janos pentru Congregaţia Surorilor de Caritate Sfântul Vincenţiu de Paul din Satu Mare, pe care a fondat-o în 1842. Clădirea a fost confiscată în perioada regimului comunist şi restituită în anul 2012, iar din anul 2018 au început proiectele pentru reabilitarea ei, cu un sprijin iniţial de 32 de milioane de lei de la Guvernul Ungariei. Ulterior s-au mai accesat fonduri europene pe programul transfrontalier România-Ungaria.
‘Prin înfiinţarea centrului medical ne-am propus crearea şi funcţionarea unei unităţi de îngrijire medicală ambulatorie şi a unei unităţi medicale cu paturi în sistem de spitalizare de zi, care prin tehnologie medicală de vârf şi cu ajutorul unei echipe de specialişti de excepţie din regiune, să ofere pe cât posibil servicii complete în anumite specialităţi consacrate, respectiv să acorde asistenţă la un nivel profesional (diagnostic-terapeutic) demn de standardele secolului al XXI-lea’, precizează Episcopia Romano-Catolică.
Centrul include un ambulatoriu şi un spital cu 20 de paturi care va funcţiona în regim de spitalizare de zi. Suprafaţa construită este de 4.610 metri pătraţi, fiind situată pe patru nivele.
‘În instituţia de îngrijire care poartă numele episcopului Ham Janos sunt reprezentate numeroase specialităţi în regim ambulator: cardiologie, dermatologie, oftalmologie, ORL, gastroenterologie, ortopedie, urologie, diabetologie, oncologie, psihiatrie. Activitatea acestor domenii de specialitate este completată de o valoroasă unitate de imagistică medicală (radiografie, mamografie şi CT), un laborator de analize medicale, respectiv o unitate de endoscopie gastroenterologică. S-a finalizat şi partea de spital, care nu este încă funcţională, aflându-se în proces de autorizare/acreditare. Aceasta va deservi sănătatea pacienţilor în regim de spitalizare de zi, cu 11 paturi chirurgicale şi 9 paturi de medicină internă, precum şi cu un bloc operator dotat cu tehnologie modernă. În blocul operator se vor putea efectua intervenţii în sfera de oftalmologie, ORL, ortopedie, chirurgie, chirurgie plastică şi reparatorie’, a mai arătat Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare. AGERPRES / (AS – autor: Gheorghe Pietrar, editor: Marius Frăţilă)