Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) urmăreşte creşterea accesului la diagnosticarea gratuită a bolii cronice de rinichi şi evaluarea riscului asociat acesteia la nivelul medicului de familie, a declarat, marţi, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan.
‘Într-adevăr, urmărim creşterea accesului la diagnosticarea gratuită a bolii, precum şi evaluarea riscului asociat bolii cronice de rinichi la nivelul medicului de familie. Cum? Decontarea acestor consultaţii de prevenţie şi a analizelor recomandate de ghidurile clinice internaţionale. (…) Intrăm într-o nouă etapă a asistenţei medicale primare prin schimbarea de mentalitate a populaţiei care era învăţată să meargă la doctor doar atunci când simţea durere. (…) Urmărim cu maximă atenţie tot ceea ce înseamnă inovaţie în medicină’, a spus Cojan în cadrul dezbaterii ‘Boala cronică de rinichi, riscul ignorării’, organizată de DC News Media Group.
Potrivit acesteia, în proiectul noului contract-cadru sunt prevăzute pachete de analize medicale în zona de medicină de familie.
‘Este vorba despre obligativitatea – deocamdată fără elemente sancţionatorii – a oricărei persoane peste 40 de ani de a se prezenta o dată pe an la medicul de familie, ce îi poate oferi gratuit un pachet de trei consultaţii de prevenţie. Prima consultaţie se referă la evaluarea factorilor de risc asociaţi bolilor cronice cu impact în sănătatea publică. A doua consultaţie este aceea prin care sunt interpretate analizele oferite gratuit pacientului ce se prezintă la consultaţia de prevenţie, analize medicale ce de data aceasta vor putea fi efectuate de către furnizorii de investigaţii paraclinice chiar în condiţiile în care valorile de contract sau fondurile alocate pentru luna respectivă sunt depăşite. (…) Şi creatinina serică, cu estimarea ratei de filtrare gromelulare şi raportul albumină-creatinină urinară vor fi incluse în pachetul acesta de prevenţie’, a explicat Cojan.
Ea a menţionat de device-urile pentru ‘dializa portabilă’, care ‘în viitorul nu foarte îndepărtat’ ar da posiblitatea unei ‘maximizări’ a calităţii vieţii pacienţilor care suferă de această afecţiune.
‘Speranţa noastră este spre acea dializă portabilă, spre acele device-uri personalizate care ar putea ajuta în viitorul cred că nu foarte îndepărtat la posibilitatea unei reabilitări şi unei maximizări a calităţii vieţii pacientului, în condiţiile în care aceste vârfuri de tehnologie medicală pot avansa în viitorul apropiat’, a spus preşedintele CNAS.
Conform acesteia, costul mediu al unui pacient inclus în Programul naţional de sănătate curativ este cuprins între 5.000 şi 7.000 lei pe lună în funcţie de faptul dacă persoana este cuprinsă în dializa peritoneală continuă sau dializa peritoneală automată.
‘Practic, unul dintre cele mai importante programe naţionale de sănătate curative derulate de Casa de asigurări şi care, iată, consumă peste un miliard de lei anual… Uitându-mă pe statisticile anului trecut am observat că în jur de 16.000 de pacienţi au beneficiat de medicamente, de şedinţe de dializă, preparate de fier, de heparină fracţionate sau nefracţionate,… de fosfaţi sau…. materiale sanitare necesare unor investigaţii, inclusiv transportul pacienţilor către centrele de dializă. Costul mediu al unui pacient inclus în Programul naţional de sănătate curativ este cuprins între 5.000 şi 7.000 lei pe lună în funcţie de faptul că este cuprins în dializă peritoneală continuă sau dializă peritoneală automată’, a susţinut reprezentantul CNAS.