Capacitatea de tratament actuală este total insuficientă în raport cu cerinţele municipiului Constanţa, a declarat, joi, primarul Vergil Chiţac, în contextul în care ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat, joi, contractele de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru infrastructură spitalicească nouă.
Printre aceste proiecte se numără şi o policlinică municipală cu specializarea cardiologie şi oncologie, la Constanţa.
Chiţac a afirmat că în 2016 a aflat că bolnavii de cancer care făceau şedinţe de radioterapie la Spitalul Judeţean nu mai puteau continua tratamentul, pentru că sursa de cobalt, necesară pentru acest proces, era epuizată.
‘Bolnavii au luat calea Bucureştiului să-şi continue tratamentul, care cum a putut. Am inventat atunci şi am folosit o sintagmă – am spus că cel mai bun doctor în Constanţa este trenul spre Bucureşti’, şi-a amintit edilul.
El a completat că situaţia s-a remediat în 2019, dar în continuare ‘capacitatea de tratament actuală este total insuficientă în raport cu cerinţele municipiului’.
Astfel, Chiţac a apreciat că proiectul care va fi finanţat din PNRR s-a născut ‘dintr-o necesitate şi nu din analize strategice pretenţioase’. Primarul Constanţei a spus că intenţionează ca licitaţiile de construcţie să se încheie până la finalul acestui an, urmând ca în 2024 să înceapă construcţia.
Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’, Beatrice Mahler, a subliniat că beneficiarii noilor investiţii sunt şi cei care fac parte din personalul medical.
‘Cu toţii ne gândim la ceea ce ne dorim de atâta timp – investiţia în infrastructură şi finalizarea acestei investiţii. Este o investiţie pe care o aşteaptă pacientul cu tuberculoză din România, care, din fericire, prin acest tip de investiţii nu se mai simte stigmatizat, dar este o investiţie pe care o aşteaptă şi personalul din sănătate, pentru că ne dorim nu doar siguranţa pacientului, ci şi siguranţa personalului’, a spus Mahler.
Joi au fost semnate contracte de finanţare pentru mai multe spitale militare – Spitalul Militar de Urgenţă ‘Dr. Alexandru Augustin’ Sibiu – pavilion politraumă, Spitalul Militar de Urgenţă ‘Dr. Ion Jianu’ Piteşti – pavilion politraumă, Spitalul Clinic de Urgenţă Militar ‘Dr. Ştefan Odobleja’ Craiova – pavilion politraumă, Spitalul Militar de Urgenţă ‘Regina Maria’ Braşov – pavilion politraumă.
De asemenea, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, au fost semnate contracte pentru Centrul de diagnostic şi tratament al Tuberculozei Zerlendi, Bucureşti – spital nou, Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’, Centrul de Psihiatrie pediatrică în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie ‘Prof. Dr. Alexandru Obregia’, o policlinică municipală cu specializarea cardiologie şi oncologie la Constanţa, dar şi pentru construirea unui corp nou – Departament sănătatea mamei şi copilului – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Apostol Andrei’ Constanţa. Suma totală a finanţării este de 1,9 miliarde de lei.