Organizatorul Cursului Internaţional de Ortopedie arthroms.ro de la Târgu Mureş, profesor universitar doctor Tiberiu Băţagă, şeful Clinicii de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, susţine că date fiind recunoaşterile internaţionale ale centrului medical mureşean, există discuţii avansate pentru înfiinţarea unui centru de excelenţă FIFA, primul din această parte a Europei.
În acest sens, la cea de-a opta ediţie a Cursului Internaţional de Ortopedie arthroms.ro, care a debutat, miercuri, la Târgu Mureş, sub patronajul ESSKA (Societatea Europeană pentru Traumatologie Sportivă, Chirurgia Genunchiului şi Artroscopie) şi ICRS (Societatea Internaţională pentru Regenerarea Cartilajelor şi Prezervarea Articulaţiilor), participă şi o serie de reprezentanţi ai Federaţiei Române de Fotbal.
‘Viitorul sună bine, cu condiţia ca toţi cei care sunt în zona de administraţie şi în zona de suport a Ministerului Sănătăţii să sprijine aceste lucruri, pentru că altfel este foarte, foarte greu (…) Nu cerem foarte mult, doar faptul ca tot ce s-a construit să fie sprijinit şi să putem să ducem mai departe lucrurile împreună cu UMFST Târgu Mureş. Până la urmă direcţia pe care ne îndreptăm prin aceste recunoaşteri internaţionale – ESSKA, ICRS şi urmează ISAKOS (International Society of Arthroscopy, Knee Surgery and Orthopaedic Sports Medicine) – este de a înfiinţa un centru de excelenţă FIFA la Târgu Mureş. Avem toate aceste recunoaşteri internaţionale, este o echipă de valoare şi avem sprijinul UMFST, al domnului rector, profesorul Azamfirei. Dar ceea ce este cel mai important, este faptul că Târgu Mureşul ar putea să fie în Europa Centrală singurul centru care, dată fiind această recunoaştere a celor trei societăţi, va fi piesa de schimb în care vom juca pe toate planurile şi în domeniul cercetării şi în domeniul educaţiei’, a susţinut dr Tiberiu Băţagă.
În pregătirea centrului de recuperare FIFA, doctorul Băţagă a spus că a fost înfiinţat un departament special de inovare tehnologică şi educaţie, care va prelua o serie de aspecte mai ales în zona de cercetare şi de educaţie în Ortopedie şi Traumatologie.
‘Probabil se va înfiinţa în 2-3 ani maximum, pentru că sunt nişte posibilităţi pe care le avem. La Cursul Internaţional de Ortopedie sunt şi doi participanţi de la Federaţia Română de Fotbal care au venit tocmai pentru a discuta despre unele aspecte legate de o astfel de iniţiativă şi eu sper că vom avea sprijinul pentru realizarea acestui obiectiv (…) Eu sunt convins că până la urmă toţi vor înţelege că brandul important al acestui judeţ este medicina şi eu sunt convins că dacă ne dăm mâna, vom reuşi să facem acest centru’, a mai afirmat dr Tiberiu Băţagă. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)