Acasă652Păun: Trebuie promovat un mediu flexibil de reglementare care să permită testarea...

Păun: Trebuie promovat un mediu flexibil de reglementare care să permită testarea şi evaluarea eficientă a noilor medicamente

Bucureşti, 8 iun /Agerpres / – Consilierul prezidenţial Diana Păun a afirmă că este necesar un mediu de reglementare ‘flexibil şi adaptabil’ pentru noile medicamente, care să permită testarea rapidă şi evaluarea eficientă a acestora, dar fără compromiterea standardelor internaţionale.

‘Cred că trebuie să promovăm un mediu de reglementare flexibil, adaptabil nevoilor actuale care sunt cu totul altele decât cele pre-pandemice care să permită testarea rapidă, evaluarea eficientă a noilor produse şi medicamente, bineînţeles fără a compromite standardele care sunt agreate la nivel internaţional – mă refer, în egală măsură, la standardele etice şi de siguranţă’, a declarat Păun, joi, la conferinţa Pria ‘Innovation in Healthcare’.

Potrivit acesteia, sectorul farmaceutic a oferit întotdeauna şi continuă să ofere un set de instrumente pentru soluţiile inovatoare.

‘Cel mai bine este să ne uităm un pic înapoi, pentru că pandemia COVID-19 a testat rezistenţa noastră, dar a dezvăluit şi puterea biotehnologiei de a răspunde prompt provocărilor. Am fost obligaţi să ne digitalizăm forţat, dar într-un interval extrem de scurt am constatat că avem pe piaţă o serie întreagă de posibilităţi terapeutice sau preventibile, de la vaccinuri la noi medicaţii şi, iată, astăzi infecţia cu SARS-CoV a devenit o simplă răceală care beneficiază de terapii antivirale extrem de eficiente. Potenţialul inovaţiei farmaceutice este însă cu mult dincolo de vaccinuri deschizând oportunităţi deosebite pentru prelungirea speranţei de viaţă şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii’, a susţinut medicul.

Diana Păun a pledat pentru o colaborare mai strânsă între autorităţi, instituţiile statului, Academie, cercetători, companiile farmaceutice şi Guvern.

‘Pandemia a dovedit că o astfel de colaborare este posibilă şi duce la rezultate. Pentru că numai aşa putem crea un mediu propice pentru a transfera cunoştinţele şi descoperirile ştiinţifice în practica clinică şi în viaţa noastră de zi de zi. Investiţia în cercetare şi dezvoltare rămâne esenţială. (…) Am promovat întotdeauna inovaţia în medicină. Consider că nu reprezintă viitorul, ci reprezintă prezentul medicinei şi mă refer în egală măsură la medicamente, la dispozitive medicale, la analize genetice, la markeri, la tot ce ţine de ceea ce ne poate da informaţie validă şi timp real pentru a acţiona în scopul prevenţiei şi tratării pacienţilor. În al doilea rând sunt necesare eforturi susţinute pentru dezvoltarea de politici şi reglementări’, a adăugat consilierul prezidenţial.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks