Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Doina Federovici, s-a întâlnit, vineri, cu cadrele medicale ale Spitalului Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’, care au protestat faţă de decizia conducerii unităţii sanitare de reducere a anumitor categorii de sporuri, din cauza depăşirii pragului prevăzut de articolul 25 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Reprezentanţii cadrelor medicale, ai sindicatelor şi conducerea Spitalului Judeţean au decis să aibă, începând de luni, mai multe runde de discuţii în vederea identificării soluţiilor de acordare a sporurilor conform prevederilor legale.
‘Nu am militat niciodată şi nici nu o voi face pentru o scădere a veniturilor angajaţilor, indiferent de domeniul de activitate, dar nimeni nu poate încălca legea. Acordarea acestor sporuri trebuie făcută conform prevederilor Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În prezent, Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’ Botoşani este unul dintre puţinele spitale din ţară care acordă aceste sporuri aproape de limita maximă. Ele nu vor fi eliminate, ci împreună partenerii de discuţii vor căuta soluţiile pentru a fi acordate într-un procent cât mai mare, dar fără a depăşi pragul impus de lege’, a declarat Doina Federovici.
Şefa CJ a arătat că demisia managerului nu este o soluţie pentru rezolvarea problemei, cadrul legal fiind cel care limitează sporurile şi nu echipa de conducere a Spitalului Judeţean.
Peste 300 de angajaţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’ din Botoşani au organizat, vineri dimineaţă, un protest spontan faţă de decizia conducerii unităţii medicale de diminuare a sporurilor.
Acţiunea de protest survine la scurt timp după ce conducerea spitalului a luat decizia tăierii unor sporuri, pentru încadrarea în prevederile articolului 25 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Actul normativ prevede că ‘suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz’.
‘Oamenii au primit această veste pe neaşteptate. Trebuia avute discuţii preliminare cu fiecare secţie, ca oamenii să înţeleagă care este situaţia spitalului şi să o accepte. În aceste condiţii, nimeni nu este de acord ca dintr-o dată să i se taie veniturile la care cu toţii aveau aşteptări pentru plata traiului şi a vieţii zilnice’, a declarat liderul Sindicatului Sanitas, Lia Temciuc.
Salariaţii spitalului au cerut demisia managerului Doina Caba, pe care o acuză de management defectuos.
‘Am demisia pe masă. Cu cea mai mare satisfacţie am să o depun’, a spus, în faţa mulţimii, Doina Caba.