O linie Help-line şi programe de intervenţie psihologică gratuite vor fi oferite pacienţilor cu scleroză multiplă şi aparţinătorii lor în cadrul campaniei ‘#Conexiunea cu sine, derulată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).
Potrivit unui comunicat remis presei, campania ‘#Conexiunea cu sine’ se desfăşoară în perioada 13 iunie – 15 octombrie şi, pe lângă şedinţele de consiliere psihologică, aduce informaţii despre managementul sclerozei multiple prin organizarea de webinarii live despre scleroza multiplă şi sănătatea mintală, dar şi materiale informative pentru pacienţi şi aparţinători.
‘Persoanele afectate de scleroză multiplă vor fi ajutate prin modalităţi şi tehnici de gestionare a stărilor emoţionale prin care trec, în cadrul grupurilor de suport terapeutic gratuite oferite de Yolanda Creţescu, psiholog clinician şi psihoterapeut, pentru persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă şi pentru aparţinători. Pierderea sănătăţii nu trebuie să fie un motiv de izolare, ci ne arată că avem nevoie unii de ceilalţi mai mult decât oricând. Persoanele afectate de scleroza multiplă nu trebuie să aibă în jurul lor bariere sociale, să se simtă singure şi izolate’, a declarat preşedintele APAA, Rozalina Lăpădatu, citată în comunicat.
Grupul de suport pentru persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă va avea 10 întâlniri începând cu 10 iulie, iar şedinţele se vor desfăşura online într-un grup de maxim 30 de persoane în fiecare luni.
Totodată, grupul de suport pentru aparţinătorii persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă va avea 3 întâlniri în luna septembrie, tot online, într-un grup de maxim 30 de persoane, în fiecare luni.
Asociaţia HAPPY MINDS se alătură ca partener în campania ‘#Conexiunea cu sine’ şi pune la dispoziţia pacienţilor şi aparţinătorilor o linie telefonică de suport unde răspund psihologi pregătiţi în intervenţie pe scleroză multiplă. Numărul de telefon este 0374451360 şi este disponibil de luni până vineri, între orele 10,00 şi 15,00.
Scleroza multiplă este o boală progresivă a sistemului nervos central. Nu se vindecă, dar există tratamente care îi pot opri evoluţia sau pot controla cursul bolii. Afectează preponderent femeile – proporţia este de aproximativ trei paciente femei la doi pacienţi bărbaţi – şi se instalează de regulă între vârsta de 20 şi 40 de ani sau chiar mai devreme. Boala nu este ereditară sau contagioasă.