Acasă652Bihor: Caravana cu Medici va ajunge, în weekend, în satul Remeţi

Bihor: Caravana cu Medici va ajunge, în weekend, în satul Remeţi

Localnicii din satul Remeţi, comuna Bulz, vor beneficia, în perioada 15 – 16 iulie, de investigaţii şi consulturi medicale gratuite efectuate de către Caravana cu Medici Bihor, au informat, joi, organizatorii Caravanei.

Potrivit unui comunicat, la această a treia ediţie din acest an a Caravanei cu Medici Bihor, localnicii vor beneficia de consultaţii medicale gratuite în specialităţi precum: medicină internă, cardiologie, medicină de urgenţă, dermatologie, neurologie, pediatrie, ORL, urologie, oftalmologie, ginecologie şi stomatologie. Pe lângă investigaţiile de bază, echipa de medici realizează şi profilaxia cancerelor de piele şi prostate, precum şi a hepatitelor.

În prealabil, cu o săptămână înainte, au fost efectuate recoltări pentru analize de laborator gratuite unui număr de peste 100 pacienţi, printre care şi copii, după semnarea unui acord informat scris de către părinţi. Rezultatele vor fi primite şi interpretate cu ocazia consultaţiilor.

Se vor efectua şi investigaţii medicale suplimentare: electrocardiogramă, ecografie cardiacă, abdominală şi de părţi moi. Nu în cele din urmă, o parte dintre medici vor susţine cursuri de educaţie medicală şi profilaxie stomatologică.

După perioada vacanţei de vară, cu susţinere din partea Consiliului Judeţean Bihor, vor fi demarate ample acţiuni gratuite de educaţie medicală în instituţiile de învăţământ din întreg judeţul.

Caravana cu Medici Bihor a fost înfiinţată în anul 2022, de către dr. Costea Andrei, medic specialist UPU SMURD, din dorinţa de a aduce un plus comunităţii care l-a format în perioada rezidenţiatului. Au fost organizate până în prezent 4 caravane, în comuna Roşia, comuna Pietroasa, comuna Remetea şi comuna Şinteu, însumând peste 650 de persoane ce au beneficiat de analize medicale, consultaţii şi ochelari de vedere, toate gratuite, dar şi peste 7.000 persoane instruite în acordarea primul ajutor, în cadrul cursurilor de resuscitare organizate în şcolile din toată ţara, unde mergea să asigure gărzi pe Terapia Intensivă Mobilă SMURD.

Caravana cu Medici este un proiect naţional, prin care specialişti în domenilu medical (medici specialişti, rezidenţi, studenţi, asistenţi medicali şi sanitari), acordă îngrijiri medicale de bază, efectuând analize medicale şi consultaţii gratuite, pe bază de voluntariat, în mediul rural, unde, potrivit sursei, ‘nevoile populaţiei sunt mult mai mari, comparativ cu zona urbană’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks