Acasă652Alba: Servicii de recuperare medicală respiratorie, oferite la unul din cele mai...

Alba: Servicii de recuperare medicală respiratorie, oferite la unul din cele mai vechi spitale de Pneumoftiziologie

Un compartiment unic în judeţul Alba, privind recuperarea medicală respiratorie, a fost deschis joi la Aiud, unde funcţionează unul dintre cele mai vechi spitale de Pneumoftiziologie din ţară, inaugurat în urmă cu 100 de ani în prezenţa Reginei Maria.

‘Am creat acest compartiment pentru ca serviciile noastre să fie complete, astfel că pacientul este tratat şi în faza acută şi postacut. (…). Este un compartiment unic în judeţ, care oferă cele mai bune servicii de recuperare medicală respiratorie. (…). Am investit în echipamente de ultimă generaţie, am format o echipă multidisciplinară dedicată, pentru a oferi cele mai bune servicii pacienţilor cu afecţiuni pulmonare. Dotările necesare pentru deschiderea acestui compartiment au costat aproximativ 410.000 lei, din care 85% finanţare asigurată de la Consiliul Judeţean, iar restul din venituri proprii şi cu sprijinul Asociaţiei spitalului’, a declarat, joi, la momentul festiv, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud, Noiela Cristina Vieru.

Potrivit acesteia, compartimentul nou înfiinţat dispune de 21 de paturi, toate dotările din saloane, fiecare cu grup sanitar propriu, fiind noi, astfel încât pacienţii internaţi dispun de condiţii hoteliere optime.

La rândul său, directorul medical al spitalului, dr. Ana Elisabeta Podar, a explicat căror persoane se adresează programele de recuperare respiratorie şi care este perioada unui tratament.

‘La nivel mondial, în ultimul timp, lumea se preocupă foarte mult de recuperarea respiratorie, care nu priveşte doar sechelele postCovid. Sunt foarte mulţi pacienţi care pot să beneficieze de aceste servicii. La noi poate veni orice pacient cu o boală pulmonară cronică, chiar din stadiile incipiente. (…). Noi oferim în prezent un serviciu de internare continuă, cu o spitalizare de 10 zile. Pacientul se internează, cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medical specialist, este evaluat de echipa multidisciplinară, i se face un plan personalizat, un plan de tratament, după care este îndrumat la baza de tratament, centrată pe patologia respiratorie’, a declarat directorul medical.

Serviciile medicale sunt decontate de Casa de Asigurări, în baza biletului de trimitere.

Programele de recuperare respiratorie se adresează pacienţilor care suferă de astm, BPOC, bronşiectazii, fibroză pulmonară, sindroame post-tuberculoase, sechele ale bolilor pleurale sau celor care după infecţia cu SARS-CoV2 au rămas cu sechele respiratorii.

Componentele programului de recuperare constau în evaluarea complexă a statusului funcţional al pacientului respirator pentru obţinerea obiectivelor respiratorii, kinetoterapie respiratorie individuală, de grup sau pe aparate, terapie cu aerosoli, proceduri de fizioterapie ce influenţează pozitiv funcţia respiratorie prin laserterapie de înaltă intensitate cu sistemul de scanare robotizaat, Super Inductive System, tehnologie bazată pe intensitatea înaltă a câmpului magnetic.

Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud asigură servicii medicale de specialitate atât pentru locuitorii judeţului, cât şi pentru cei aflaţi în judeţele limitrofe. Anual, sunt cam 1.300 de pacienţi internaţi pe spitalizarea continuă, iar pe spitalizarea de zi sunt lunar alţi în jur de 150 de pacienţi. În ambulatoriu se oferă lunar cam 250 de consultaţii pneumologice.

Inaugurarea festivă a spitalului din Aiud, la început Sanatoriu TBC, cu o capacitate de 60 de paturi, a avut loc în iunie 1923, în prezenţa Reginei Maria şi a ministrului Sănătăţii din acea vreme.

Spitalul funcţionează într-o clădire a cărei construcţie a început înainte de Primul Război Mondial. În ultimii ani au fost realizate ample lucrări de modernizare şi de dotare a unităţii, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Alba.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks