Aproximativ 100 de artişti vor lua parte la Festivalul Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu care va avea loc în perioada 16-30 septembrie 2023, se arată într-un comunicat al Muzeului Naţional Brukenthal, remis, marţi, AGERPRES.
Organizatorii manifestării spun că este cel mai mare eveniment cultural-diplomatic din România.
Evenimentul va aduce în spaţiile Muzeului Naţional Brukenthal şi în spaţiile outdoor din Sibiu lucrări de pictură, ceramică, sticlă, textile, sculptură, nft, instalaţie, video, fotografie, tehnică digitală, grafică, bijuterie contemporană realizate de aproximativ 100 de artişti de pe cinci continente. Festivalul va realiza şi o platformă de dialog între artişti, curatori, directori de muzee de artă contemporană şi arhitecţi. Vor fi mai multe conferinţe ţinute fizic şi online. Conform organizatorilor, o participare extraordinară la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Artă Contemporană este firma de arhitectură Zaha Hadid Arhitects.
‘Avem peste 20 de ambasade partenere care ne-au facilitat primirea lucrărilor din diferite colţuri ale lumii. Conceptul SCAF va avea în fiecare an expoziţii ale unor state invitate. Anul acesta vom avea o expoziţie de artă contemporană din Republica Moldova, realizată de Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi curatoriată de domnul director Tudor Zbârnea şi o expoziţie din Polonia. Vor fi mai multe expoziţii de artă contemporană, realizate de mai mulţi curatori, între care le menţionez Ana Negoiţă şi Alexandra Runcan. Ediţia din acest an va aduce o expoziţie inedită de sculptură a maestrului Virgilius Moldovan ce va fi organizată în podul Palatului Brukenthal din Piaţa Mare din Sibiu. Totodată cu acest prilej vom lansa şi ediţia de vin, pentru comercializare, realizată împreună cu Jelna-Amprenta Transilvaniei’, spune managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Constantin Chituţă.
Festivalul Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu este organizat de Muzeul Naţional Brukenthal împreună cu Asociaţia Brukenthal von Studio, cu sprijinul Ministerului Culturii şi sub înaltul patronaj al Ministerului Afacerilor Externe.