Doar două comune din judeţul Tulcea, Dorobanţu şi Pardina, nu au în momentul de faţă medici de familie sau puncte de lucru ale acestora, gradul mare de acoperire a judeţului cu servicii medicale de familie înregistrându-se şi pe fondul suplimentării sporurilor pentru medici, conform directorului general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Eugenia Vasile.
Ordinul nr. 1.899/449/2023 al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate le oferă medicilor de familie care ajung pentru prima dată într-o localitate un spor de 50%, precum şi un spor de 100% celor care-şi desfăşoară activitatea în localităţi în care nu mai există cabinete sau puncte de lucru ale altor medici de familie.
‘Începând cu acest an, am convins medicii să-şi deschidă puncte de lucru unde nu avem medic de familie, aşa încât azi avem 16 puncte de lucru în 16 comune, iar acoperirea este aproape de 100%, rămânând două comune fără acoperire, Dorobanţu şi Pardina, ultima fiind din Delta Dunării’, a menţionat directoarea CJAS.
De altfel, judeţul Tulcea are sporuri deosebite instituite legal, datorită gradului mare de izolare a localităţilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) şi a numărului mic al populaţiei, aşa încât medicii din 45 de comune au sporuri de la 3% până la 200%.
‘Judeţul Tulcea are sporuri speciale, un spor de 200% pentru unităţile administrativ teritoriale cu suprafaţa integral în RBDD şi un spor de 50% pentru medicii de familie din localităţile cu teritoriul parţial în RBDD, astfel încât avem 16 localităţi care au un spor de 50% unde sunt 20 de medici. În aceste localităţi, ar mai fi nevoie de opt medici’, a mai spus directoarea Eugenia Vasile.
De la începutul lunii trecute, populaţia din trei comune beneficiază de servicii oferite de medici de familie, potrivit sursei.